Поредният състезателен ден на европейското първенство по лека атлетика в швейцарския град Цюрих се оказа успешен за Силвия Дънекова и Радослава Мавродиева.

Националната рекордьорка в дисциплината 3000 метра стипълчейз Дънекова спечели с лекота втората квалификационна серия с време 9:51.67 мин.и се класира за финалното бягане. За атлетката ни това ще бъде първи финал на европейско първенство.

Битката за разпределяне на медалите е в неделя от 17:08 ч. българско време.

Гюлетласкачката ни Мавродиева също намери място сред финалистките в своята дисциплина. Радослава тласна уреда на 17,18 м и се нареди на 10-то място в квалификацията, което й бе достатъчно за финал.

През този сезон Радослава има 18.05 м от турнир в Бургас, а личното й постижение е 18.67 м, но от 2013 г. Финалното тласкане е в неделя от 17:00 ч. българско време.

За съжаление традиционно силната ни дисциплина висок скок за жени остана без българско участие във финала. Двете ни представителки Венелина Венева-Матеева и Мирела Демирева изненадващо отпаднаха в квалификациите, след като завършиха с по 185 ст. Венева-Матеева преодоля височината от първи опит, но направи грешка на 180 ст и това й отреди 16-то място в крайното класиране. За финал се класират първите 15. Демирева преодоля 185-те ст от втори опит и зае 17-та позиция.

Тази вечер от 20:46 ч Тихомир Иванов ще участва във финала на скок височина за мъже.