„Царските конюшни” ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение след пожара, обяви министърът на културата Боил Банов пред бТВ, след като във вчерашния ден министерството получи остри критики от зам.-кмета на София Тодор Чобанов. Причината - София е поискала комплексът в центъра на града да получи статут на недвижима културна ценност от национално значение преди много време, но до момента нищо не е свършено по темата. 

Според министър Банов обаче проблемът с неизяснената собственост на имотите на този терен спъва и процедурите в Министерството на културата. В момента ведомството е уведомено за три дела за собственост. Дори сега да се издаде документ за "Царските конюшни" за предварителен статут за културна ценност, този документ може да бъде оспорен и отхвърлен от съда: 

„Моето притеснение е, че той (документът за статут) ще бъде съборен в съда поради многото дела, които водят собствениците помежду си и неуточнената собственост”, призна той. „Това го правя не защото съм убеден, а за да отговоря на един популизъм в общественото мнение, което не ми е присъщо”, подчерта Банов.

За причините за пожара министърът заяви:

„Ще се докаже дали е умишлен палеж, или е случайност. В известна степен към момента това няма значение. Има значение, че тази сграда не се охранява по реда на Закона за културното наследство и към момента”, каза още министърът.

Според Боил Банов част от сградите, които горяха в събота срещу неделя, са собственост на МВР, но и той самият не може да каже със сигурност, защото е имало прехвърляне на собствености в годините. По същото време, но пред Нова тв, главният архитект на София Здравко Здравков каза, че според информационните масиви на общината собственост има не вътрешното министерство, а това на Външните работи. 

И министър Банов подчерта, че е безсмислено собственици на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото законът е такъв, че те са длъжни са наново да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало.

„Тази сграда, дали вчера беше от национално значение, или утре ще бъде обявена, се съхранява по един и същи начин и сега”, увери министърът на културата.

В момента той не вижда основания да подава оставка.

„Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където обаче съм осигурил необходимата охрана на обекта от гледна точка на Закона за културното наследство”, категоричен беше министърът.

По думите му самото обявяване на процедура за статут вкарва сградата в режим на специална охрана. „Няма хипотеза да се случи нещо друго с този паметник, освен да се възстанови във вида, в който е”, подчерта министърът. И добави:

„Тази сграда, както и други знакови сгради в центъра на София, са под възбрана и под наша защита по Закона за културното наследство. Злонамерените действия не променят възбраната и защитата”.