660 милиона лева.  Толкова е дал кабинетът "Орешарски" допълнително над бюджетите на министерствата за малко над една година управление.

Или поне така твърди служебният министър на финансите Румен Порожанов, става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание. На него членовете на новия кабинет обсъждат ревизиите във ведомствата си, икономиите, които трябва да направят и... златни ли са тоалетните в училищата.

Формален повод за обсъжданията е постановление на предишното правителство, с което се отпускат малко над 2,3 млн. лв. за ремонти в над 100 държавни и общински училища. Това решение правителството на Пламен Орешарски взе при едно от последните си заседания. Тази сряда обаче служебното реши да го отмени. Защо - обяснява просветната министърка Румяна Коларова.

"Искаме да се вземе решение за отмяна на това постановление по няколко причини. На първо място, общите нужди за ремонт на санитарните възли в училищата са над 40 милиона и затова ние много внимателно следим как се разпределят парите. Прави ни впечатление, че в това постановление са посочени училища, които дори не са кандидатствали. Значи има някакъв проблем, който е свързан с избора на бенефициентите", посочва Коларова.

Като втори проблем образователната министърка посочва "необяснимо големите суми" за ремонти на тези санитарни възли. 

"За някои от училищата имаме сума, да кажем, от 163 000 лв. за ремонт на санитарен възел, също така има сума от 113 000 лв. за ремонт на санитарни възли. Колкото и да са клетките, ясно ви е, че тези суми са необяснимо големи", дава примери Коларова.

Третият й мотив да поиска отмяна на решението за ремонтите е нуждата от съкращения в образователното министерство. Бюджетът на ведомството бе орязан с 19 млн. лв., след като в последния си заседателен ден миналият парламент прецени, че отпуснатите на здравната каса допълнителни 225 млн. лв. трябва да се вземат от бюджетите на министерствата и други ведомства, общо 45 на брой.

Тук се намесва финансовият министър Порожанов. 

"Бих искал да допълня, че сме възложили в Министерството на финансите да се направи пълен преглед на всички постановления, с които са предоставени допълнителни средства. Само през настоящия бюджет допълнителните средства на министерствата, които са дадени, извън техните бюджети, са в размер на 660 млн. лв. по постановления", обявява той и дава заявка, че всички тези средства ще бъдат подложени на анализ и ревизирани.

След това част от тях можело да бъдат ревизирани.