Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Въпреки съпротивата на някои министри от новото италианско правителство президентът на Италия Серджо Матарела потвърди ангажиментите за реализация на газопровода ТАР в присъствието на президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.

Трансадриатическият газопровод ще транспортира на пазарите в Европа природен газ от находището "Шах Дениз 2" в Каспийско море.

"Южният коридор и газът от Каспийско море са от голямо значение за Европа", каза италианският държавен глава.

"В допълнение към отличното ни сътрудничество в областта на енергетиката търсим възможности за сътрудничество и в други области. Говорихме за дейността на италианските компании в Азербайджан. Оценяваме усилията на Италия и Азербайджан да завършат Южния газов коридор и потвърждаваме, че и двете страни ще работят, за да намерят начини да се справят с тези въпроси от общ интерес", заяви Матарела.

Тези изявления идват, след като някои министри от новия кабинет изразиха несъгласие с изграждането на ТАП. Преди месец министърът на околната среда Серджо Коста заяви, че "въз основа на енергийната ни политика и международните цени на газа, които намаляват, този проект днес изглежда безсмислен..."

Но сериозните глоби, които заплашват Италия, ако напусне проекта, изглежда, са предотвратили съпротивата на лидерите на движение "5 звезди".

Консорциумът, който управлява тръбопровода, междувременно разглежда възможността за промяна на наземния маршрут на TAP в Италия. Целта е да се намери компромис с местни общности, което се противопоставят на изграждането на тръбата заради въздействието върху околната среда и опасенията от щети върху производството на зехтин в региона.

Тръбопроводът с дължина приблизително 878 километра ще бъде свързан с Трансанатолийския тръбопровод (ТАНАП) в Кипи, на гръцко-турската граница, и ще пресече Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да "акостира" в Южна Италия.

Пътят на TAP може да улесни и диверсифицира доставките на газ за няколко страни от Югоизточна Европа, включително Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия и Черна гора.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.