Една единствена активистка успя да спре депортацията от Швеция на афганистанец, който е искал убежище в страната, разказва "Гардиън". Студентката Елин Ерсон отказа да си седне на мястото, докато мъжът не бъде свален от самолета. 

Според фейсбук страницата на Елин тя е студентка в университета на Гьотеборг. Купила си билет за полета от Гьотеборг до Турция след като заедно с други активисти, ангажирани с правата на бежанците, разбрала от медиите, че афганистанецът трябва да бъде депортиран от страната. 

В момента, в който Елин влиза в самолета, започва да предава на живо протеста си във фейсбук. Видеото ѝ е гледано от над половин милион души във вторник.

Вижда се как част от пътниците я подкрепят, другите са враждебно настроени, а тя се опитва да запази добрия тон и самообладание. 

"Не искам един човек да загуби живота си само защото вие не искате да изпуснете полета си. Няма да си седна на мястото, докато човекът е в самолета", казва тя.

Стюард многократно ѝ казва да престане да снима, но студентката отговаря: "Правя каквото мога, за да спася един човешки живот. Докато има прав човек, пилотът не може да излети. Искам само да спра депортирането и след това ще се съобразя с правилата. Всичко това е напълно законно и аз не съм извършила престъпление". 

Когато ядосан пътник, който изглежда, че е англичанин, се опитва да вземе телефона ѝ, тя му казва: "Какво е по-важно - животът или вашето време?...Искам той да бъде изведен от самолета, защото няма да е на сигурно място в Афганистан. Опитвам се да променя правилата в моята страна. Не ги харесвам. Не е правилно да изпращаш хора в ада."

След напрегнати размени на реплики и изчакване, летищните власти отказват да използват сила, за да отстранят студентката, и накрая се вижда как пътниците започват да ръкопляскат, когато афганистанецът е изведен от самолета.

"Сведавия", компанията, която менажира летището в Гьотеборг е потвърдила, че той е бил изведен от самолета заедно с трима охранители, след тях е излязла и Ерсон.

Самотният самолетен протест е част от опозицията вътре в Швеция срещу затегнатия режим за даване на убежище. Правителството в Стокхолм започна да експулсира хора, които търсят убежище, преди изборите през септември, чийто основен фокус ще са мигрантите, а крайнодясната партия "Шведски демократи" печели все по-голяма подкрепа, според данните от социологическите изследвания.

По-рано този месец друг афганистанец не беше депортиран, защото започна бурно да протестира след като беше качен на борда на самолет на летището в Гьотеборг.

След като талибани нахлуха в хотел в Кабул и убиха 22-ма души, а бомба уби над 100 души, Швеция за кратко преустанови депортирането на афганистаци. Но Шведската миграционна служба настоява, че страната е безопасна и молбите за убежище на афганистаци се отхвърлят.

През 2015 г. 163 хил. души поискаха убежище в Швеция. От тогава скандинавската страна затегна режима и броят на молбите рязко намаля. 

Според "Дойче веле" мъжът, свален от самолета, е в ареста и ще бъде депортиран на по-късна дата. Шведски медии твърдят, че е изчезнал.