Картел - обединение на сродни едри предприятия за диктуване цените на пазара и за борба с конкуренцията (уикиречник)

Заменете „предприятия“ с „партии“ и се огледайте какво се случва в милата ни татковина.

До провеждането на парламентарните избори остават някакви си 50 дни. Да сте забелязали обаче партийните лидери да се опитват да ви обяснят какво възнамеряват да правят с държавата, ако гласувате за тях?

БСП, ДПС и ГЕРБ изчезнаха. Това, че Бойко Борисов дава интервюта понякога, не отменя факта, че най-големите политически сили не представят своите позиции по важните теми.

Служебното правителство алармира за тежкото състояние в енергетиката. Вицепремиерът Захариева предупреди за режим на тока. Близнашки заговори за нуждата от Енергиен борд. Това вярно ли е, не е ли вярно, правилно ли е решението, не е ли правилно... Толкова много въпроси, по които партиите да ни представят своите виждания. Лятна тишина.

Държавата не успява да събере достатъчно пари. Ситуацията била извънредна. Начело на Митниците се връща Ало, Ваньо Танов, който послуша шефа си Бойко Борисов и прекрати проверка в пивоварната на покойния Мишо Бирата. Единствено Реформаторският блок и „Протестна мрежа“ реагираха, но доколкото знам, нито един от тях не се кани да управлява. ГЕРБ се гордеят със своя кадър. Медиите около Пеевски го приветстваха като чисто ново назначение – все едно е човек без история. БСП преживяха Бузлуджа и напълно изгубиха ума и дума. ДПС пък... за ДПС май вече писах в предишното изречение. Картел на аплодисментите.

Да, много е интересно да обсъждаме кой кой е в служебното правителство, но много по-важно е да обсъждаме какво ни чака след това. Или може би няма нищо за обсъждане – чака ни пак същото. Докато премиер беше Бойко Борисов, БСП и ДПС го наричаха „мутра“, „мафиот“, „диктатор“. Обвиняваха го в какво ли не, а всички чухме записите и за Мишо Бирата, и за „ти си го избра“ главния прокурор. Следващото управление залъгваше публиката с глупави „разследвания“ за количеството ядки, които били изядени на борда на правителствения авиоотряд 28. Всички предишни обвинения бяха забравени. Картел на забравата.

В първите дни на предишния парламент Христо Бисеров* от ДПС попита Борисов и Цветанов дали ги боли сега, „когато им вадят зъбите“. После лидерът на ГЕРБ обяви, че Доган искал да го убие. После избраха Пеевски, а Борисов „разкри“ плана му да го арестува и да го убие в килията. По това време Пеевски се заканваше на Цветанов с „Не се правете, не се праветеее!“, а днес всичко това е останало в миналото и лидерите на ГЕРБ всячески отбягват отговора на въпроса дали ще проведат разследване „Кой“ в следващия парламент. Самата думичка „Пеевски“ им е непозната и се правят, че не я чуват.

Лошите вече не са сред големите партии, независимо дали се наричат леви или десни. Четете вестници, за да видите кои са враговете на картела. Това са най-често лица от „Протестна мрежа“, по-рядко лица от Реформаторсия блок, а напоследък враг №1 на тутраканската селищна система е министърът на правосъдието в служебното правителство Христо Иванов. И не става дума нито за неплатени такси към професионални организации, нито за пропуснати здравни осигуровки. Проблемът е в систематичното посочване на язвите – и при предишните, и при сегашните, и при следващите. Това ги вбесява и затова атакуват отделни хора, които официално не са политическите им опоненти.

Ако все още ви е необясним консенсусът на политико-икономико-медийния картел, прочетете тези две изказвания на Христо Иванов от миналата година.

След избирането на Пеевски:

"Това е преврат чрез ескалираща банализация на мафиотизирането - нито ни уведомяват за встъпването във власт на новия режим, нито ги е еня да се прикриват от нас".

След включването на организирани структури от ГЕРБ в протестите пред парламента:

"Ако протестът наистина е срещу мафията, това значи, че е И срещу Борисов, Цветанов и ГЕРБ като модел на партийно строителство и управление. Във всеки случай, така формулирам аз предмета си на протестиране. Ако говорим за “операция чисти ръце”, това не може да не включва и изрично искане Борисов и Цветанов да напуснат политиката".

Ако след такива думи очаквате политико-икономико-медийният картел да понася спокойно присъствието на Иванов в кабинета, значи не сте живели в България в последните години. Бивши и по-бивши управляващи прочетоха надписа на сградата на Народното събрание и взеха че го осъществиха – съединиха се. В чий интерес обаче?

*А да сте чули какво става с Христо Бисеров – осъден, изчезнал, свободен или просто поприбран от картела?