Френският вътрешен министър Жерар Коломб посочи днес, че президентските служби, а не лично държавният глава Еманюел Макрон, трябва да понесат последствията от видеоматериала, разпространен от в. "Монд", на който се вижда един от сътрудниците му - Александър Бенала, да участва в незаконно насилие, предоха световните агенции.

Докато говореше под клетва пред депутатите от разследваща комисия, министърът - един от стълбовете на правителството, обяви, че е бил информиран от своя политически кабинет на 2 май, на другия ден след събитията, и че неговите служби веднага са предали информацията на президентските служби в Елисейския дворец. 

"Чак следобед, след като се върнах, по време на едно от всекидневните ни съвещания, началникът и директорът на кабинета ми ме информираха за съществуването на видео, на което се виждат прояви на насилие" с участието на Бенала, обяви Коломб на дългоочакваното изслушване.

"Казаха ми, че вече са информирали полицейския префект и са предали тази информация на вниманието на кабинета на президента, което е много уместна стъпка, тъй като властта йерархично предприема всички мерки, налагани както в административен, така и в съдебен план", добави министърът, като по този начин отхвърли от себе си отговорността за предаване на информацията на съдебната власт.

Коломб, един от най-близките съюзници на държавния глава в кабинета, каза, че не е говорил лично с президента Макрон по случая "Бенала".

От миналата седмица насам Франция е обхваната от истинска политическа буря след разкритието чрез любителски видеоматериал, на който се вижда съветникът по сигурността в Елисейския дворец и близък до президента Макрон Бенала да се разправя с демонстранти на 1 май в Париж, въпреки че не е полицай.

Френското правителство се бори с идващите от всички страни обвинения по случая, а работата на парламента е парализирана.

Критиците на президента посочват, че Макрон е надменен и няма връзка с обикновените хора. Това е най-силната критика, с която се сблъсква държавният глава, откакто дойде на власт преди 14 месеца, отбелязва Ройтерс.

В неделя започна разследване срещу Бенала, който по време на инцидента е бил с полицейска каска и опознавателни знаци, въпреки че не е бил на работа.

"Монд" разпространи и второ видео, на което се вижда как Бенала малтретира жената, която в първия видеоматериал е влачил.

Макрон уволни Бенала - началник на звеното за лична сигурност, но беше остро критикуван, че се е забавил с реакцията си.

Френският президент не е коментирал публично случая.

Коломб каза, че е изискал доклад от националния полицейски инспекторат, тъй като от видеокадрите е станало ясно, че по време на инцидента Бенала е бил с полицейска лента на ръкава и е носел полицейска радиостанция, отбелязва ДПА.

(БТА)