Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-голямата нефтена компания в Русия - "Роснефт", подаде иск за 89 млрд. рубли (1.2 милиарда евро) в Арбитражния съд на Сахалинска област срещу свои доскорошни бизнес партньори. Това са компании, с които "Роснефт" съвместно разработваше находища в нефтогазовия проект "Сахалин -1". Искът е насочен срещу ExxonMobil (с дял от 30% в проекта) и японския консорциум Sodeco (30%), индийската ONGC (20%). Другите участници са "Сахалинморнефтгаз-шелф" (11.5%) и "РН-Астра" (8.5%), чрез които "Роснефт" държи 20 на сто от акциите.

По данни за 2017 г. на "Роснефт" се падат 37% от целия добиван в Русия петрол.

Заради санкциите на САЩ американската компания ExxonMobil реши през 2018 г. поетапно да се изтегли от споразумения с "Роснефт" по разработката на находища в Арктика и Черно море. Те бяха сключени още през 2011 г.

До 2014 г. партньорството между двете компании доведе до откриване в Карско море на голямото находище "Победа" - с доказани запаси от 130 милиона тона нефт и 500 млрд. куб. м газ.

Но след като Вашингтон забрани да се предоставят на Русия технологии за разработка на шелфови проекти, с каквито Русия не разполага, този най-голям проект бе спрян наред с редица по-малки.

Exxon оцени загубите си от разваленото партньорство с "Роснефт" на около 200 милиона долара. През 2017 г. компанията беше глобена от американското Министерство на финансите с $2 милиона заради подписаното през май 2014 г. споразумуние с шефа на "Роснефт" Игор Сечин, който по онова време вече беше в черния списък на САЩ за санкциите срещу Русия като физическо лице.

С внесения днес иск в арбитража "Роснефт" настоява, че доскорошните й партньори са се обогатили неоснователно, използвайки чужди парични средства в периода от 10 юли 2015 г. до 31 май 2018 г." Предварителните изслушвания по делото са насрочени за 10 септември.

Проектът "Сахалин-1" включва разработването на три морски находища на петрол - Чайво, Одопта и Аркутун-Даги в североизточния шелф на остров Сахалин. Оператор на проекта е фирма на ExxonMobilе.

Коментари

 's picture

Бобо

Ватландия

Хем прости хем нагли , е как са се обогатили бе катили , като са ви разработили находища които вие иначе щяхте да проспите поради липса на технологии …. Същото стана и Ходорковски , човека внесе технологии от запад , свали загубите на нефт при добива му от 50 на 25% и за награда го окошарихте , по този път отивате в каменната ера .
 's picture

д-р Петрoff

Нямали технология за шелфовия нефт.

Нямат технология за шистов газ и нефт. Нямат технология за работа в арктически условия. Имат само технология да правят мулти филмчета, за разни страховити оръжия и да пиянстват неспирно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.