Украйна може да спре доставките на газ за България. Това стана ясно след като парламентът прие на второ четене санкциите срещу Русия. Сред мерките е и забраната за транзит през територията на Украйна. Законът бе подкрепен от 244-ма от присъстващите в залата 290 депутати, предаде УНИАН.

По маршрута от Русия за Европа през Украйна тече синьото гориво за общо 15 европейски страни, които са зависими от 30 до 100 процента от руския газ. Както е известно нашата страна получава суровината само от този източник. Дали обаче Киев ще "спре кранчето" за България ще стане ясно през следващите дни. Защото предстои да се изготви конкретен списък с наложените санкции и забрани. Транзитът на руски продукти по принцип е забранен, обаче газовите доставки могат да не попаднат под ударите. Редица западни политици вече оказват натиск върху властите в Киев да не посягят към доставките на газ за Стария континент.

Ако обаче това стане една от възможностите, за да бъде продължен потокът на синьо гориво към Европа, е изкупуването от "Газпром" да става на източната граница на Украйна. Това означава заплащането да е още преди да влезе на нейна територия. А оттам до всички европейски получатели газът да бъде разпределян от консорциум от западни фирми. Прекъснат ли се доставките по тази тръба очевидно се засилват позициите на Москва пред ЕС да бъде реализиран проекта "Южен поток", коментират експерти. 

"Днес парламентът направи две исторически стъпки - към енергийната независимост на страната и с това, че показа, че Украйна е в състояние да се защити", каза след гласуването премиерът Арсений Яценюк.

Законът бе на основата на предложен преди няколко дни законопроект, одобрен на първо четене. Сега обаче бяха направени някои поправки, както настояваха редица депутати.

Правителството в Киев се съгласи да извади от списъка със санкции ограничаването и прекратяването на пощенските услуги, забраната на телевизионни и радиопредавания, разпространяването на руски медии и други.

Законът ще влезе в сила, когато бъде подписан от президента Петро Порошенко. Той предвижда мерки срещу физически и юридически лица, финансиращи тероризма и подкрепящи окупацията на Крим. Киев подготвя черен списък със 172-ма руски граждани, сред които и редица културни дейци, на които ще бъде забранено да стъпват на територията на страната.