Няколко руски граждани са заподозрените за отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март, съобщи Ройтерс, като се позова на Прес асошиейшън.

Източник на агенцията, запознат със следствието, казва, че британските следователи смятат, че са идентифицирали вероятните извършители за нападението с нервнопаралитичното вещество новичок.

Самоличността им е била потвърдена с кръстосани проверки на записи от камери за наблюдение на хора, влезли във Великобритания през този период.

За разследващите обаче ще е изключително сложно да повдигнат обвинения на заподозрените, тъй като срещу тях има косвени доказателства като присъствие на определени полети и в Солсбъри към момента на покушението. Това, разбира се, не доказва обезателно, че именно те са извършили атаката, отбелязва "Дейли телеграф".

Великобритания неведнъж е заявявала, че Русия е отговорна за нападението, но Москва отрича. След нападението срещу семейство Скрипал последва дипломатически отговор от десетки страни, които застанаха зад Лондон и изгониха руски дипломати, за които има данни, че изпълняват разузнавателни задачи.

Преди седмици други двама британски граждани станаха жертви на новичок.

44-годишната Дон Стърджис почина през миналата седмица, а 45-годишният й партньор Чарли Роули се бори за живота си в болница, след като са намерили флакон с известно количество от отровното вещество в парка в Еймсбъри.

Дон Стърджис и Чарли Роули вероятно са станали случайни жертви на нападението срещу Скрипал.

Братът на Роули Матю разкри пред британски медии, че двойката през миналия месец е намерила шишенце от парфюм в парка и са се напръскали с него. Смята се, че флаконът е изоставен от агентите, които преди четири месеца са отровили бившия руски шпионин и дъщеря му.

Разследващите смятат, че зад атаката срещу Скрипал стои ГРУ - агенцията, в която Скрипал е служил в продължение на около 15 години.