Мисия на Партията на Европейските Социалисти (ПЕС), начело с генералния секретар и депутат в Германския Бундестаг Ахим Пост и председателя на Женската организация на ПЕС Зита Гурмай, пристига в София утре. Това съобщиха и от БСП, и от централата на европейските социалисти в навечелието на визитата. 
 
Целта - ПЕС да се запознае с факти за домашното насилие в България и да продължи започнатия диалог по темата с БСП.

Социалистите у нас, начело с лидерката Корнелия Нинова, се обявиха против ратификацията на конвенцията. И както и "Обединените патриоти", така и от БСП видяха в документа заплаха за традиционните ценности. Това доведе до напрежение между "Позитано" 20 и европейското семейство на партията, чийто президент в момента е Сергей Станишев.

Участниците в проучвателната мисия па ПЕС ще имат в София официална среща с председателя на БСП, Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група на българските социалисти.

„ПЕС се обяви в подкрепа на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие. За нас борбата с насилието върху жени и деца и домашното насилие е червена линия и политическото семейство на европейските социалисти настоява партиите членове на ПЕС да предприемат конкретни мерки в тази посока. Надяваме се да продължим започнатите по тази тема разговори с колегите от БСП“, каза преди отпътуването си за София генералният секретар на ПЕС Ахим Пост, съобщиха оттам.

В програмата на мисията освен официалните разговори с БСП са включени още и срещи с неправителствени организации, социолози, политолози, университетски преподаватели, с домакинството на Фондация Фридрих Еберт, Бюро България.  Мисията ще приключи в петък с посещение в кризисния център за жертви на домашно насилие в София.
 
Решението ПЕС да изпрати проучвателна мисия в България бе взето на президиум на ПЕС през март, а съставът й бе определен по време на изнесено заседание на президиума проведено в латвийската столица Рига преди месец.

Днес Конституционният съд съобщи, че ще се произнесе дали конвенцията съдържа текстове, противоречащи на българската конституция на 27 юли. Съдът бе сезиран от депутатите от ГЕРБ, след като и самото правителство, начело с Бойко Борисов реши да оттегли законопроекта за ратификация на документа на Съвета на Европа от родното Народно събрание. За да се съобрази с "общественото мнение".

 
Междувременно от БСП внесоха в парламента промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие да стане престъпление от общ характер. И твърдят, че това са действия за "приемане" на най-важната част от конвенцията, макар и самата тя да не е ратифицирана.
 
България е една от малкото страни в Европа, които не са одобрили окончателно проекта, а отказът от това дойде във времето, в което страната ни председателстваше Съвета на ЕС. И Европейският парламент, и Европейската комисия неколкократно призоваваха до момента да ратификация на конвенцията.