"Целта на Русия е да продава нефт и газ срещу рубли, а не долари. Аз подкрепям тази идея, закщото монополът на долара на енергийния пазар нанася вреди на икономиката."

Това заяви днес руският президент Владимир Путин в Крим, чиято анексия Русия обяви през март след непризнат от Запада референдум.. Той пристигна там вчера на двудневна визита.

Днес той произнесе реч, която въпреки очакванията не съдържаше сензации. След това президентът се срещна с депутати както от Крим, така и от Русия, които дойдоха да го придружат при посещението му.

Речта му започна с почти 4-часово закъснение. Депутатите бяха повикани в залата още в 10 часа сутринта кримско и руско време (8 часа българско). В последния момент бе отменено прякото предаване на речта, обявявано непрекъснато почти цяло денонощие от телевизионния канал Russia Today. Изключен бе и звукът и журналистите в пресцентъра не чуваха какво говори Путин. Само опозиционният телевизионен канал "Дожд" предаваше в профила си в туитър кратки цитати от изявлението на руския лидер.

Съвсем естествено въпросът за бъдещето на Крим бе сред най-важните и очаквани с нетърпение теми.

"Решението за присъединяване на Крим към Русия е взето и не се планира да бъде променено. Това е все едно да се откажем от самите себе си. Това е невъзможно", каза Путин на срещата си с депутатите. Той обеща, че Русия ще създаде отделна армейска единица, която ще бъде разположена на полуострова.

А в речта си преди това той заяви следното:

"Крим може да стане мерило за помирение, да се превърне в още една линия за помирение както за червените, така и за белите". Явно президентът имаше предвид гражданската война в Русия през 1917-1922 г.

След това той предложи да бъде гарантирано равноправие на народите и езиците на полуострова - руския, украинския и кримско-татарския. Президентът предложи също реабилитация на всички коренни народи на Крим. Вероятно той има предвид най-вече татарите, подложени на жестоки преследвания и изселвани по времето на Сталин заради обвинения, че са сътрудничели на германските окупатори през Втората световна война.

"Украйна потопи себе си в хаос и братоубийство", каза Путин за конфликта в бившата съветска република.

Той не подмина и темата за контрасанкциите на Русия срещу ЕС и САЩ. На 6 август Москва забрани вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба и други хранителни продукти от Запада.

"Санкциите са израз на подкрепа за отечествените производители на стоки", каза той и думите му бяха приветствани с бурни аплодисменти, отбелязва тв "Дожд". "Не трябва да късаме връзки с външния свят, но не трябва и да забравяме нашите национални интереси", завърши речта си президентът на Русия.

След което започна да отговаря на въпросите на депутатите.

"Руската армия ще бъде оборувана със съвременно нападателно и отбранително въоръжение, с каквото другите армии по света не разполагат. Някои неща вече се знаят за нападателното въоръжение, по-специално за силите за ядрено сдържане. За някои неща вече говорим, ще си кажем всичко, като му дойде времето", увери Путин.

"При необходимост Русия ще напуска международни военни договори. САЩ излязоха от Договора за противоракетна отбрана и това бе всичко. И ние ще правим така", каза руският лидер.

Той предупреди, че Русия разполага с богат арсенал за защита на своите национални интереси и всички трябва да разберат това.

"Въоръжените сили обче не са панацея и ние нямаме намерение да се размотаваме по целия свят с бръснарско ножче и да го размахваме", каза Путин.

Той не изключи също така Русия да излезе извън юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), макар въпросът в момента да не е на дневен ред. Според Путин мвогто решения на този съд са политизирани. ЕСПЧ произнесе редица присъди срещу руската държава. Последната от тях постанови Москва да изплати близо 2 милиарда евро на съсобствениците на национализираната петролна компания ЮКОС.

След като срещата завърши, Путин пожела на депутатите приятно къпане в Черно море. А самият той отиде в музея на писателя АНтон Чехов, за да се срещне с кримски културни дейци.

Жириновски: Путин да стане Върховен управник на Империята

"Можем да поставим на дневен ред въпроса за възстановяване на Империята, а на Путин да бъде дадена титлата Върховен управител", каза крайният националист Владимир Жириновски.

Той говори в Ялта след руския президент. Жириновски предложи също по всички граници на Русия да бъде струпана армия, за да се страхува светът. Според него пътят на Русия е милитаризация на икономиката.

Националистът предложи руските власти да освободят затворниците и те да отидат да се бият на страната на сепаратистите в Източна Украйна. Той завърши речта си с цитат от поемата "Бородино" на Михаил Лермонтов:

"Или не смее командира
да им разкъсаме мундира
       със руския си щик?"

Само преди няколко дни Жириновски каза, че заради Украйна може да има Трета световна война, при която ще бъдат унищожени първо Полша и прибалтийските републики.