Заместник-председателката на Фонда за гарантиране на влоговете Нели Кордовска е била в конфликт на интереси, когато на 19 юни 2014 г. изтегля влога си от КТБ - това е ден преди банката да бъде затворена, а по това време Кордовска е ръководител на Банков надзор в БНБ. 

Решението на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) идва цели четири години по-късно, съобщи вестник "Сега". Сигналът е подаден още през февруари 2015 г., но тогава не е взето решение поради липса на кворум.

На 31 май 2018 г. обаче решение е взето и за разлика от други актове на новия орган, то не беше огласено със специално прессъобщение. Решението обаче е достъпно на сайта на КПКОНПИ.

Случаят "Кордовска"

В края на работното време на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила на каса от банката 64 195 евро, пише в решението на комисията. Заключението е, че вътрешната информация, която шефката на Банковия надзор е имала, я е поставила в привилегировано положение спрямо останалите вложители на КТБ.

От комисията приемат, че към 19 юни 2014 г. Кордовска е разполагала с пълна и точна информация за състоянието на КТБ. От 18 юни в банката на Цветан Василев е действала назначена от нея надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката. Следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето й под специален надзор. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители в КТБ, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни. Така Кордовска е избегнала неблагоприятните последици от специалния надзор на КТБ и отнемането на лиценза й. Останалите вложители не са имали достъп до парите си следващите 5 месеца, освен това лихвите им са намалени.