Руският олигарх и милиардер Роман Абрамович си купил пентхаус в Лондон на стойност 30 милиона лири (около 40 милиона долара), съобщи в. „Таймс“.

Жилището с площ 550 квадратни метра се намира близо до стадион „Стамфорд бридж“ на футболния клуб „Челси“, който е притежание на Абрамович.

Сделката е потвърждение, макар и косвено, че Абрамович няма намерение да продава клуба си за 1,17 милиарда лири (1,55 милиарда долара), както се твърдеше в някои медии. А замразяването на строителството на новия стадион на „Челси“, свързано с проблемите с визата на богаташа, е по-скоро причинено от временни затруднения.

Наскоро Лондон отказа да поднови визата на Абрамович. Причина са влошените отношения между Великобритания и Русия. Иначе руският олигарх прекарваше повечето време от годината на Острова от 2003 г. насам, когато купи „Челси“.

След възникването на проблема Абрамович оттегли молбата си за британска виза и получи израелски паспорт. Той му дава право да посещава Обединеното кралство без виза за срок от 90 дни в рамките на 180 дни.

Олигархът започнал процеса по закупуването на имота още преди няколко месеца, т. е. преди възникването на проблема с визата, твърди „Таймс“. Жилището се намира в кула, разположена в центъра на строеж, който вероятно няма да бъде завършен преди 2021 г.

Новата инвестиция на Абрамович може да не се окаже толкова рискова, колкото изглежда, въпреки че цените на първокласните жилища в Челси са паднали с 0,7 на сто. Чуждестранните инвеститори разглеждат британската столица в дългосрочна перспектива.