СИМОНА РУСЕВА

Дванадесет датчани починаха след консумация на деликатеса “Рюлепьолзе”, съобщиха здравните власти в Копенхаген. В рулото е била изолирана бактерията листерия. Тя е била открита и в други месни продукти на производителя - месокомбинатът „Jørn A. Rullepølser“ АД.

“Предриятието е затворено, всички негови продукти се изтеглят от пазара”, обявиха от Министерството по земеделието и храните. Това е вторият скандал от този род след 2009 г. Тогава починаха шестима германци и австрийци след консумация на заразено сирене.

Хранителната среда на опасната бактерия листерия са каймата, пушена риба, салами и сирена, но също така нарязани салати, продавани в опаковки, обясняват експерти.

“Листерия има при близо една десета от рибните продукти. Тяхното количество обаче обикновено е минимално. Бактерията твърде често попадада в човешкия организъм, но тя в повечето случаи се изхвърля при ходенето по нужда и не води до поражения”, обясняват от Европейската служба за сигурност на храните (EFSA).

Няма абсолютна хигиена в нито една фабрика за производство на храни. Съблюдаването обаче на всички изисквания намалява значително опасността от зарази.

Крайно опасни са опаковките. Ако сиренето, колбасът и нарязаната салата вече са били заразени с листерия и те се опаковат във фолио, под него размножаването им става лавинообразно. С това драстично се повишава и рискът от зараза.

Как протича инфекцията?

Първите симптоми са като при лек грип. В повечето случаи здравият организъм е в състояние да се справи със заразата. Ако обаче се развие листероза, тя протича тежко и може да доведе до фатален изход, предупреждават експертите на EFSA. 
Лошото е, че болеста трудно се установява в начален стадий. Инкубационният период е 70 дни. Така лечението започва много късно.

При листероза се появават остри стомашни болки, диария, температура, треска и силно главоболие. При тежко протичане на болестта може да се стигне до отравяне на кръвта, менингит и до смърт. Смъртността е 30 на сто, сочи здравната статистика.
Особено застрашени са хора с отслабнала имунна система, възрастни, бременни жени и новородени.

Как да се предпазим?

Най-добре е да се избягват вакуумирани местни и млечни продукти. Ако посегнем към тях, винаги трябва да се поглежда датата на годност на продуктите, обозначена върху опаковката. Ако купуваме опаковани храни, които не се нуждаят от топлинна обработка, преди консумация те винаги трябва да се измиват. Препоръчва се да се избягва купуването на нарязани салати. Това спестява време, но може да струва скъпо. Най-добре е да се купуват цели марули, зелки, моркови и други зеленчуци.