Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в профила си във фейсбук, че ГЕРБ не участва в служебното правителство. Хората, които участвали, се включвали като експерти, без да съглусавт с лидера решенията си, разясни Борисов.

"Категорично заявявам, че нито един човек от ГЕРБ не сме изпратили в служебното правителство. Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен”, обяви той.

Тези уговорки Борисов направи след зачестилите коментари и критики, че партията му се връща във властта като служебния кабинет назначава лица на ГЕРБ. Според някои определения "ГЕРБ се връща във власттта през задния вход". Правителството вече върна на поста му стария шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов, както и шефа на пътната агенция Лазар Лазаров. Част от зам.-министрите, както и новоназначените областни управители, също се свързват с управлението на ГЕРБ. По думите на Борисов обаче тяхното присъствие във властта е само в ролята им на експерти.

„Въпреки че заявих, че имам резерви към много хора от служебния кабинет, ние до този момент не сме си позволили да правим обструкции на екипа, включително и на партийни функционери, които са в него. Конституцията казва, че право на президента е да ги назначи и ние се съобразяваме с това”, обяснява още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отрича и подозренията, че вече прави договорки за следизборното управлевие.

„Никого не съм оторизирал от мое име да говори и да прави констатации, които изобщо не отговарят на истината. При мен не само, че не идват емисари на БСП и ДПС, но ние сме от малкото, които сме заявили, че с БСП и ДПС няма да правим коалиция. Нещо повече, аз винаги съм твърдял, че единственият демократичен начин, който определя кой да управлява, са демократичните парламентарни избори. Резултатите от тях са мерилото за това каква активна част от населението подкрепя чрез гласовете си една партия и кой какъв да бъде в управлението. Затова се надявам, че всички, които имат желание да участват активно в политиката, ще го направят по начина, по който го казва и Конституцията”, поясни Бойко Борисов.

Борисов развива и една хипотеза. Според него се наблюдавала тревожна тенденция - атаките срещу най-голямата партия можели да дестабилизират държавата след изборите на 5 октомври и да останем без правителство.

Дали не се цели трайно дестабилизиране на държавата и влизането в зимата без правителство, чертае Борисов мрачни сценарии.