Британската полиция започна разследване за убийство след вчерашната кончина на 44-годишна жена, отровена с нервнопаралитичното вещество, известно като новичок, предадоха световните агенции.

Доун Стърджис, която беше отровена със забраненото вещество в британския град Еймсбъри, почина снощи. Тя беше приета в болница в Солсбъри на 30 юни, заедно с 45-годишния Чарли Роули. Неговото състояние остава критично, отбелязва Асошиейтед прес.

Стърджис и Роули.

Според полицията те са били изложени на същото нервнопаралитично вещество, използвано през март при извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Британските сили на реда подозират, че те са се отровили от замърсен с веществото предмет, останал от първото нападение, за което Лондон обвинява Москва. Русия отрича категорично обвинението.

Британският вътрешен министър Саджид Джавид посети вчера Еймсбъри и Солсбъри, за да увери жителите, че рискът за гражданите остава много нисък въпреки случаите на отравяне.

Над 100 полицаи работят по откриването на малко шишенце, за което се смята, че е съдържало новичок. 

Премиерката Тереза Мей заяви, че е шокирана и възмутена от новината за смъртта на Стърджис, предаде БТА. 

Полицията е започнала разследване за убийство, след като жената, която беше изложена на невропаралитичния газ новичок в Еймсбъри, почина в болницата в неделя, пише британският вестник London Evening Standard, цитиран от Фокус.

Стърджис, която е имала три деца, е починала в неделя и смъртта ѝ се третира като убийство, заявиха от полицията. Нейният партньор Чарли Роули все още се намира в критично състояние в болница. Изследванията разкриха, че двойката е била изложена на невропаралитичния газ, след като е докоснала заразен предмет с ръцете си. Възможността двете разследвания да бъдат свързани е „очевидна ключова линия за разследване на полицията“, допълниха оттам.

Експерти изследват различни места в Еймсбъри за наличието на боен отровен газ.

В изявление, публикувано в неделя вечерта, комисар Нийл Басу, началник на контратерористичното управление на британската полиция, заяви:

„Това са шокиращи и трагични новини. Доун остави семейството си, включително три деца, и нашите мисли и молитви са с тях в това изключително трудно време. 45-годишният мъж, който се разболя заедно с Доун, остава в критично състояние в болницата и нашите мисли са с него и семейството му. Тези ужасни новини ще послужат единствено за засилване на нашата решимост за идентифициране и довеждане до наказателна отговорност на човека или хората, отговорни за това, което мога да опиша единствено като възмутителен, безразсъден и примитивен акт. Детективите ще продължат с работата си, за да съберат всички възможни доказателства, така че да можем да разберем как двама граждани са стигнали до това да бъдат изложени на толкова смъртоносна субстанция.“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази съжаление за смъртта на Стърджис, но подчерта, че всички внушения, че Русия е замесена са абсурдни, посочва Ройтерс.