Знаковият полски антикомунистически лидер Лех Валенса в събота призова легендите от "Ролинг стоунс" да подкрепят борбата на поляците в защита на свободата и против спорната съдебна реформа, съобщава АФП.

Бандата трябва да има концерт във Варшава в неделя. Полша е раздирана от протести след като преди дни президентът на страната одобри закон на управляващата партия "Право и справедливост", според който една трета от съдиите във Върховния съд трябва да бъдат преждевременно пенсионирани и така на тяхно място да бъдат назначени удобни на властта магистрати.

 

"Много хора в Полша защитават свободата, но те се нуждаят от подкрепа. Ако можете да кажете или да направите нещо, докато сте в Полша, това ще значи наистина много за тях", написа Валенса във фейсбук. Постът му е адресиран до "Г-н Мик Джагър и "Ролинг стоунс".

Призивът на иконата на борбата срещу комунизма идва след като председателката на Върховния съд на Полша Малгоржата Герсдорф беше пенсионирана, тя заедно с други свои колеги отхвърли мярката и обяви, че ще продължава да изпълнява задълженията в служба на върховенството на закона.

В посланието си до "Ролинг стоунс" Валенса добавя, че в "Полша стават лоши неща".

"Осмеляваме се да помолим за вниманието ви заради спомените на впечатляващи, смели хора, които се бореха за свободата в Източния блок", пише още той.

"При комунизма източноевропейците жертваха много заради свободата на словото. За свободата на изкуствата. Те разбираха, че за да защитават свободите, съдилищата трябва да бъдат независими от правителството...Вие познавате такива хора. Вацлав Хавел беше един от тях", добавя Валенса.

По думите му "днес плодовете на тяхното дело са в опасност". През 1983 г. Валенса спечели Нобелова награда за мир като лидер на "Солидарност".

Според висши партийни функционери на управляващата партия обаче той е скрит комунистически агент, който е работил под прикритие за режима.

"Това не е свобода", пише още Валенса до "Стоунс" с главни букви, за да подчертае ставащото в страната му.

Легендарната група свири за първи път във Варшава още през 1967 г. Те са една от първите западни банди, които имат концерт зад Желязната завеса.