Радан Кънев коментира тази сутрин в БНТ, че процесът на връщане на кадри, свързани с ГЕРБ, на власт няма как да се харесва на реформаторите и че те скоро ще излязат с позиция по въпроса. Той уточни, че дори не става въпрос за един или друг конкретен човек и даде пример, че по време на протестите техни привърженици често са били рамо до рамо с тези на ГЕРБ, когато са вдигали лозунги за лустрация и смяна на поколенията.

"И в следващия момент се оказа, че човек, който не е агент на Държавна сигурност, не може да бъде намерен в тая държава за митниците - така ли?"

На въпрос, харесва ли служебното правителство, което мнозина определят като "кабинет на протеста", той каза, че е много опасно да се прави връзка между кабинета и протеста

"Кабинет на протеста не трябва да има. Гражданската енергия и гражданският контрол трябва да съществува непрекъснато и много агресивно, кабинет също трябва да има. Така че нека да приемем, че това е кабинетът на президента Плевнелиев. Не е моя работа да давам оценки." 

Кънев каза, че най-важно е кабинетът да гарантира свободни, честни избори и да осигури максимална пулбичност на това, което става в обществото. Да гарантира външнополитическия курс на България, който предишното правителство беше започнало да обръща.

Той даде пример за контрол как РБ са реагирали остро срещу назначението на министър Медарова, защото ЦИК през 2011 г. не е била "това, което трябва". 

Кънев коментира и изказването на премиера Близнашки, че ще се опитва да избягва подводните камъни, заложен от предното правителство. 

"Аз това, което видях и много ме разтревожи за служебния кабинет, е едно нещо - това е начинът, по който той се наби на подводния камък "Южен поток". И остана там - нито го избягна, нито го премахна, нито смени курса на кораба. Защото огромен капан беше заложен от предишното управление, директно можем да кажем - от БСП и ДПС. С това, че е дадено разрешение за строеж на консорциума, който български политици, българско правителство - предишно и сегашно, Европейска комисия, който се сетите, казва как този конкурс е незаконен, той не отговаря на европейските правила. А този консорциум незаконно е спечелил проекта за стотици милиони левове. 

В следващия момент на този незаконно спечелил консорциум се дава разрешение за строеж - забележете - с предварително изпълнение. А проектът е бил замразен! И така проектът е замразен, а изпълнението е предварително и багерите влизат на същия ден."

В този момент се видяло кой има смелост в България, каза Кънев като напомни, че той пръв е обжалвал проекта, последван от няколко граждански организации (срещу разрешителното за строеж до момента има 12 жалби, които се окомплектоват и се изпращат в съда, каза пък вицепремиерът Екатерина Захариева по Нова тв тази сутрин, б.р.) 

На въпрос, Южен поток ли е основният акцент в предизборната кампания на РБ, Кънев каза, че един проект, колкото и да е голям, не може да е основа на кампанията. Реформаторите нямали проблем със строеж на някоя компресорна станция, а с модела на крадене, с който се източва държавата, а впоследствие ни стрижат с нови дългове и нови данъци. Самият модел на беззакония и кражби вече е фокус на предизборната кампания. 

Кънев коментира още, че оставката му като говорител е постигнала целите си - да имаме по-единен, по-демократичен и по-независим Реформаторски блок. Който се противопоставя както на БСП и ДПС така и на възможността да се върне еднопартиен модел на контрол на властта, на администрацията и правосъдието от ГЕРБ.

"РБ е единственият, който може да посочва проблемите, защото нямаме една фирма от наш обръч, както е модерно да се казва. Само ние нямаме фирма  в "Южен поток" - нека да държим сметка за това", каза още Кънев. 

Той каза, че за разлика от тях другите партии имат армии от безработни политикани, които чакат да бъдат назначени. 

На забележката, че много хора ги припознават като "бутикова партия от градски тип", той се съгласи, че "има такова възражение срещу нас и то не е кухо, не е лишено от логика. Ние трябва да говорим на милиони." 

На въпроса, изключват ли предизборна коалиция с ГЕРБ, той отговори:

"Естествено - да."

Но как ще се пазят от това техни депутати после "да сменят влака в движение"? Тук Кънев напомни, че преди "да сме се преброили" не можем да знаем силите.

Кънев отговори още на въпроса - не биха ли се коалирали с движения като това на Татяна Дончева, че колкото и да я уважава, дори и заради чувството й за хумор, тя е политик от класическата левица.