Българите записаха успешен първи ден на европейското първенство по лека атлетика в Цюрих (Швейцария).

На стадион „Лецигрунд” състезателният ден бе открит от националния рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов. Атлетът покри норматива за финал още от първи опит с резултат 20,18 метра. За съжаление в битката за медалите Иванов, който стана пети на световното първенство в зала през тази година с национален рекорд 21,01 м, не успя да регистрира успешен опит във вечерната сесия и отпадна от надпреварата след три фаула.

Европейската шампионка на 100 м от "Хелзинки 2012"  Ивет Лалова започна защита на титлата си с победа в серията с време 11,17 сек. Времето на Ивет бе трето в сериите, като с по-добър резултат финишираха Дафне Схиперс (Холандия) и Мириам Сумаре (Франция). Другата ни спринтьорка - Инна Ефтимова, също се класира за полуфиналните серии в дисциплината, след като пробяга дистанцията за 11,42 сек. Атлетките ни ще стартират отново утре в 20:17 ч българско време.

Републиканският шампион в спринта на 100 м. Денис Димитров финишира на четвърто място в серията си с време 10,41 сек и също се класира за полуфиналите, които са утре в 21:23 ч. българско време.

С лекота Димитър Ценов достигна до първия си голям финал при мъжете.на 3000 м стипълчейз. 21-годишният ни атлет зае второ място в първа серия с резултат 8:35.45 мин и даде сериозна заявка за медал от първенството на Стария континент. Финалът е на 14 август в 21:45 часа.

Финалист на първенството е и Румен Димитров, който регистрира 16,62 м в тройния скок и се нареди на осмо място в квалификацията. Битката за разпределяне на отличията започва на 14 август от 22:10 ч българско време.