Какво става, ако Украйна спре руския газ? Заплашва ли ни нова газова криза и какви ще са последствията за нас от това? Сигурно всеки си задава тези въпроси. А тази година това се случва все по-често заради несигурната обстановка в Украйна.

Да направим малко сметки, макар и с известна доза относителност. Действително България внася газ само от Русия и е сред най-зависимите по този показател държави в ЕС. При нас вносът осигурява около 85-86% от потреблението. Но страната има и местен добив на природен газ, който запълва разликата. Имаме и газохранилище, където се държат доста големи количества синьо гориво.

Годишното дневно потребление на природен газ в страната е около 9 млн. куб. метра според прогнозни оценки на Министерството на икономиката за 2014 г.. Но през лятото то пада до 5-6 млн. кубика.

Според последните данни на "Булгартрансгаз", актуални към 4 август, в газохранилището в Чирен има около 414 млн. кубика, като там капацитетът на доставка може да достигне 3,5 млн. кубика дневно. Това означава осигуряване на повече от половината от дневното потребление за срок от почти 3-4 месеца напред.

Местният добив е около 1 млн. куб. метра, така че остават 1,5-2 млн. куб. метра недостиг. Той може да се осигури от Гърция чрез междусистемната газова връзка, като дневните обеми могат да достигнат до 3 млн. кубика.

Така че дори и при най-лошия сценарий поне за няколко месеца ще има достатъчно природен газ. Проблемът ще дойде, когато започне отоплителният сезон. Тогава потреблението на природен газ нараства.

Допълнителен въпрос е на каква цена ще идва "гръцкият" газ, докато тече евентуалното ембарго. По всяка вероятност тя ще е по-висока от тази на руския. И кой ще плати сметката накрая.

Но това са само хипотетични въпроси, може и да не се случи газова криза.