Служебният премиер Георги Близнашки назначи нова порция заместник-министри. Става въпрос за десет души. Сред тях отново има кадри на ГЕРБ.

Очаквано дъщерята на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов - Аглика Адамова, не е сред новоназначените заместници в правосъдието. Засега. Иначе работата на Христо Иванов ще подпомагат двама души - Петко Петков, доскорошен съдия в Софийския районен съд, и Марин Вачевски, магистър по икономика от Стопанската академия "Акад. Димитър Ценов" - Свищов. От 1981 г. до пенсионирането си през 2013 г. Вачевски е работил на различни длъжности в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в министерството

Министърът на околната среда и водите ще бъде подпомаган в работата си от досегашния заместник-кмет на герберската община Бургас Атанаска Николова. Тя е инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София. Притежава над 20-годишен опит в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие.

Президентски човек - Ирена Младенова става заместник-министър на икономиката и енергетиката. Тя вече заемаше този пост в предишното служебно правителство. Сега е част от икономическия екип на Росен Плевнелиев. Завършила е Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", където е асистент от 2010 г.

Един от най-изтъкнатите български спортисти - Йордан Йовчев, отново ще е зам.-министър в Министерството на младежта и спорта. Другият заместник-министър е Калин Каменов. Каменов ръководеше Държавната агенция за закрила на детето в мандата на ГЕРБ, а после стана депутат от партията на Бойко Борисов.

 

Екипа на министъра на труда и социалната политика ще попълнят Румяна Георгиева и Спаска Петрова. Румяна Георгиева е завършила „Икономика и управление на промишлеността” в УНСС и до момента е парламентарен секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Спаска Петрова е ръководител на проекти към Сдружение "Нов път" - Хайредин. Тя е бакалавър по предучилищна педагогика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и магистър по публична администрация от СУ „Св. Климент Охридски”.

Заместник-министри на образованието и науката стават дългогодишният началник на Регионалния инспекторат по образованието на София-град Ваня Кастрева и проф. Николай Денков - ръководител на катедрата по инженерна химия в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски.