Германия копирала френския опит за създаване на млади играчи, за да спечели световната титла по футбол.

Това заяви в специално интервю за бразилския в. "Естадао де Сао Паулу" немската легенда Франц Бекенбауер. Той е световен шампион с Германия като капитан на отбора през 1974 и като старши треньор през 1990 г. В момента Кайзер Франц е почетен президент за "Байерн" (Мюнхен).

"Започнахме да залагаме на млади момчета, на юношески отбори. Истината обаче е, че копирахме тази система от Франция. Там първи заложиха на това и моделът проработи. През 1994 г. Франция започна да подготвя младежи, за да има силен отбор за световното първенство през 1998 г. на своя земя. От това поколение са Зинедин Зидан и други играчи. В Германия предприехме същата стратегия, като задължихме всички отрбори да имат школи и юношески формации. И това, което виждаме сега, е смяната на едни младежи с други без никакви празноти помежду им", споделя Бекенбауер.

Кайзер Франц; не пести и критиките към отбора на Бразилия, който остана едва четвърди на последното световно първенство, макар да ме негов домакин. Шампионатът бе спечелен от Германия, която на полуфинала разгроми точно Брлазилия, и то със 7:1.

"На това първенство Бразилия нямаше отбор. Тя имаше отделни звезди, но това не е достатъчно", изтъква легендата на немския футбол.

Той окачествява като трагедия празгрома със 7:1. Според него такъв резултат никога повече няма да има на полуфинал.

"Германия сякаш играеше срещу някакъв детски отбор. Макар да съм германец, ми бе страшно тежко да гледам това", признава Бекенбауер.

Голямата грешка на бразилците била, че те разчитали само на Неймар и Тиаго Силва. И когато тези двама футболисти не били в игра, останалите просто не знаели какво да правят с топката. Точно Неймар и Тиаго Силва пропуснаха трагичния полуфинал, съответно заради контузия и наказание. Бекенбауер подчертава, че футболът е колективна игра и най-дбоброто доказателство за това на първенството бил отборът на Коста Рика, изхвърлил световните шампиони Италия и Англия.