Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева - така изглежда топ 3 на министрите с най-висок рейтинг. 

Това сочат данните на "Алфа рисърч" от последното национално представително изследване, проведено между 17 и 25 юни, сред 1017 пълнолетни българи.

Първите двама са обичайно присъствие, промяната е, че през юни външната министърка Захариева измества от третата позиция вицепремиера Красимир Каракачанов, който преди се радваше на сравнително високо одобрение. Лидерът на ВМРО и военен министър губи особено заради реакциите си след трагичния инцидент край Пловдив, при който след катастрофа с хеликоптер загинаха двама военни пилоти. От втора през март Каракачанов сега отстъпва чак на пета позиция. Пада одобрението, но расте и неодобрението към него. 

Павлова и Захариева печелят от засиленото си медийно присъствие около европредседателството на България и свързаните с това външнополитически инициативи, както и срещата на върха за Западните Балкани.

Каракачанов губи рейтинг, но неговият коалиционен партньор и вицепремиер Валери Симеонов е в обратната позииция - през юни е по-харесван. Симеонов напуска предпоследното място. През март той е харесван едва от 5,8 на сто от хората, през юни - от 11 на сто. Неодобрението към работата му пада - от 23 на сто на 17,5 на сто. Въпреки често противоречивите си инициативи и изказвания, Симеонов явно печели нови почитатели - и с предложението си за ограничаване на рекламата на лотариите, както и с битките си срещу проблемното строителство по морето. От друга страна доста активният вицепремиер се записа и с идея за либерализация на режима на пушене по заведенията, както и с будещи гнева на природозащитниците активности.

Битката между Николина Ангелкова и вицепремиера Валери Симеонов на полето на рейтингите този месец обаче завършва в полза на министърката на туризма, която е две позиции над лидера на НФСБ.

 

Има и друга промяна в оценките на министрите, резултат от актуални събития. Обществото най-накрая разбра кой е Бисер Петков. Социалният министър подаде оставка, но след реакции в негова подкрепа от майките на деца с увреждания, както и на синдикатите той беше върнат на поста си - с поръчение от премиера Бойко Борисов да се оправи с палатките пред парламента. В резултат на обществения шум одобрението към дейността на Бисер Петков нарасна.

Другото раздвижване в рейтинга на член на Министерския съвет през юни спрямо март е с негативен знак. Сериозен спад е налице при вътрешния министър Валентин Радев, въпреки че проучването е провеждано на терен преди вота на недоверие. Радев губи не само от серията бягства на затворници, но и от своите изпълнени с колорит коментари. Така той например определи един от избягалите, който скочи от втори етаж, като "смело момче, да е жив и здрав".

 
Все пак въпреки поредицата си от спорни изяви и решения Валентин Радев все пак не е най-нехаресваният министър. Макар че влиза в тройката на най-нерейтинговите - Радев, Кирил Ананиев и последното място отново е запазено за Цецка Цачева. Правосъдната министърка е одобрявана само от 3 на сто от анкетираните. Докато 21 на сто не одобряват дейността ѝ.