Първият кръг на "Уимбълдън" тази година се оказа непреодолим за Григор Димитров. Първата ни ракета отстъпи пред Стан Вавринка (Швейцария) с 6:1, 6:7(3), 6:7(5), 4:6 на централния корт.

Димитров ще загуби 170 точки в световната ранглиста, тъй като през миналата година достигна до осминафинал, на който загуби от шампиона Роджър Федерер.

А началото на двубоя бе отлично за шестия в световната ранглиста. Той записа два пробива и поведе с 4:0, преди опонентът му да успее да запише единствения си гейм в частта. Малко след това Григор затвори сета, продължил по-малко от 25 минути.

Нататък обаче Стан, който в момента е едва под номер 225 в света, но това скоро ще се промени, играеше все по-добре. 

Вавринка намали грешките и почна да действа все по-агресивно, с което се повишаваше и увереността му. При 3:2 швейцарецът записа пробив. За негово щастие българинът моментално отвърна, а след това изравни - 4:4.

При 6:5 носителят на три титли от Големия шлем имаше два сетбола, които Димитров отрази. Стигна се до тайбрек, в който бившият №3 спечели и изравни.

Третият сет може би се оказа ключов най-вече от психологическа гледна точка, а Димитров го загуби по начин, по който сме виждаи да го прави и преди. Той отново играеше отлично, поведе с 3:0 и 5:2, сервираше за повеждане на резултата с 2:1. Тук обаче допусна срив на началния си удар, Вавринка се възползва, а след това проби още веднъж и изравни - 5:5.

Този път Димитров получи два сетбола при подаването на своя опонент, но Стан се измъкна. Отново тайбрек и отново успех за Вавринка, който дръпна с 2:1 сета.

В четвъртия личеше, че Григор е все по-притеснен, за разлика от приятеля си, отново възвърнал самочувствието си. В ключов момент - при 5:4, се стигна до нов брейк и победа за Стан Вавринка с 3:1 след 6:4.

В следващия кръг швейцарецът ще спори с италианеца Томас Фабиано.