Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БСП провокира премиера Бойко Борисов да каже солидаризира ли се с изказването на своя заместник в партията и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че "Русия и Китай са едни от основните потенциални заплахи за мира и стабилността".

От левицата визират думите на Цветанов на брифинг след 82-рото междупарламентарно заседание "Европейски парламент – Конгрес на САЩ", което се проведе преди два дни в София. Точните думи на зам.-председателя на ГЕРБ бяха:

"Русия и Китай са едни от основни потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и  фалшивите новини, и всички провокативни действия от някои държави, но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи."

Днес от партията на Корнелия Нинова отправиха задочно питане до Борисов:

"Министър-председателят потвърждава ли позицията на Цветанов, че Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността?"

И допълват, че това изявление е "безотговорно, непремерено и създаващо рискове за България" и го приемат като "официална позиция на партията, респективно и на излъченото от нея и нейната парламентарна група правителство". След което поставят на Борисов още въпроси:

- Как тази позиция кореспондира с обявените от него усилия за нормализиране на отношенията с Русия при неотдавнашната си визита в Москва?

- Как ще бъдат развивани енергийните проекти със страна, която е обявена за "основна заплаха за мира и сигурността"?

- Как изявленията на Цветан Цветанов кореспондират с предстоящата на 6-7 юли среща в София Китай - Централна и Източна Европа?

- Как ще бъдат постигнати целите на визитата на Ли Къцян, след като дни преди това е обявен за премиер на страна, "основна заплаха за мира и сигурността"?

"Настояваме българският министър-председател да поеме лична отговорност за тези изявления, като или ги потвърди, или се разграничи категорично със съответните действия по отношение на втория човек в партията му. Липсата на такива действия за нас ще означава, че правителството се солидаризира с тези позиции или че вторият човек в ГЕРБ вече де факто е първи", казват в заключение от БСП.

Срещу изказването на Цветанов пръв се обяви най-отявленият русофил на републиката - коалиционният партньор на ГЕРБ и лидер на "Атака" Волен Сидеров.  

"Това е груба грешка, такива думи не се говорят. Да кажеш, че Русия и Китай са заплаха за мира - това е груб дипломатически гаф. Аз отдавна съм казал, че мога да направя едно неделно училище, да изнасям лекции", заяви Сидеров в неделя.

Коментари

 's picture

Petyo9

Заплаха са,

разбира се! Особено Русия! Повече от 50 години мирът на планетата Земя се крепеше на международните споразумения сключени след края на ВСВ. Те бяха основите на този мир. С незаконната анексия на п-в Крим, Путин взриви тези основи и вкара целият свят в нов кошмарен водовъртеж.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Абсолютна подкрепа за казаното от PETYO 9,

в случая и за г-н Цветанов, мега грешник и мега длъжник на българския народ, оскотял от бедност, безправие и задкулисно руско и турско насилничество и грабителство! Малко ограмотяване за тумора, наречен русофилство, поставящ користно при всякакви обстоятелства руските национални интереси пред българските. Русия официално няма решение подобно на това на Висшия хански съвет на Монголската империя от 1235 г. за завладяване не целия познат свят, но цялата външна политика на Русия от ХV в. насам протича под знака на руската мечта Московската империя да се превърне в Световен политически хегемон. Това се постига с озлобление към останалия свят, особено демократичния, с кръв и жестокост, с непрекъснат стремеж за покоряване и анексии на чужди територии. Русия е военна държава. Тя дебне и при удобна за нея конюнктура присъединява чужди земи. Русия е отхапала по нещо от всеки свой съсед, дори от Германия и от Поднебесната империя. От България например отхапа Северна Добруджа и я даде на Румъния, като компенсация за отмъкнатата от нея Южна Румънска Бесарабия. Да не говорим за Западните български покрайнини, за Македония и т.н. Прав е г-н Сидеров за Неделно училище за политическо ограмотяване. Без изключение всички от 44 НС се нуждаят от подобно училище, за да разберат, че в света няма държава без врагове. Русия е враг номер 1 на България, защото работи усърдно за изтриване на българската идентичност и ликвидиране на българското национално самосъзнание. Тези параметри липсват при русофилите. Враг номер 2 е възраждащата се Турска империя. България е охтичава, защото не е лесно да се оцелее в компанията на двете имперски сили, тъй силно жадуващи за българската земя. Надеждата ни е ЕС и НАТО. Русия удуши през 1552 г. роднинската ни Волжка България, просперираща и добре уредена държава, гледана непрекъснато със завист от русите. Град Казан, където сега се играят мачове от Световното футболно първенство е български град, град красавец, разсипан и отмъкнат от Иван Грозни. Силно се надяваме Бог да не разреши на Русия да убие и Дунавска България, защото ако това се случи – край на близо 14 вековното българско племе..` Възможно ли е наистина нормални хора да вярват на Русия, сътворила позора на Катинската гора, на император, забранил на поляците да говорят на майчиния си език, затворил полските университети, и употребил по-голяма жестокост при потушаване на Полското национално освободително въстание от тази на турците при потушаване на Априлското въстание.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.