Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели убедително президентските избори в Мексико, като проправи пътя към най-лявото правителство от десетилетия насам , предаде Ройтерс.

Това става в момент на напрегнати отношения с администрацията на Доналд Тръмп.

64-годишният бивш кмет на столицата Мексико Сити се зарече да изкорени корупцията и да подчини наркокартелите с по-малко конфронтационен подход. Надеждите към него са големи, но усилията му да намали неравенството са следени зорко от изнервените инвеститори.

Правителството на Лопес Обрадор може да наложи по-строг контрол върху чуждите инвестиции и по-твърдо отношение към САЩ. Но въпреки това мексиканското песо скочи с 1 на сто, след като съперниците на победителя признаха поражението си.

„Народът искаше промяна“, заяви Рикардо Аная – бивш шеф на дясноцентристката Партия на националното действие (ПАН), който бе един от съперниците на Лопес Обрадор.

Аная е втори на изборите преди кандидата на управляващата Институционно-революционна партия (ИРП) Хосе Антонио Мийд.

Хората се стекоха на огромния централен площад „Сокало“ в Мексико Сити, където бе установен специален подиум за победителя. На него бе изписано „Андрес Мануел Лопес Обрадор президент“

Често сравняват Лопес Обрадор с Доналд Тръмп заради неговите национализъм, инат и нападки срещу съперниците.

В туитър президентът на САЩ поздрави новия президент на Мексико с победата.

„Поздравления за Андрес Мануел Лопес Обрадор за това, че стана следващият президент на Мексико. Чакам с голямо нетърпение да работя с него. Има да се свърши много работа, която ще бъде от полза и за САЩ, и за Мексико“, написа Тръмп.

 

 

Първият контакт на високо равнище между Лопес Обрадор и Белия дом вероятно ще бъде още днес по телефона. Вчера Тръмп допусна облагане с данъци на колите, внесени, от Мексико, ако се стигне до напрежение с новото правителство.

САЩ, които са на нож с Мексико и Канада по въпроса на предоговарянето на северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), започнаха проучване дали да бъдат наложени мита върху вносните коли. Резултати се очакват до няколко месеца.

Ноата администрация в Мексико ще встъпи в длъжност на 1 декември. За нея ще се съди по това какви отношения с Тръмп ще установи Лопес Обрадор. Президентът на САЩ вече разгневи южните съседи с призивите си да се построи стена по границата межу двете страни.

Някога Лопес Обрадор се прочу със снимка с окървавена фланелка, след като бе ударен с палка по време на протест. С годините той омекна и сглоби екип, който е в състояние да гарантира на инвеститорите, че програмата му няма да навреди на икономиката.

На пазарите обаче се следи под лупа представянето на партията МОРЕНА на победителя на изборите за Конгреса. Едно мнозинство би позволило на Лопес Обрадор да се отметне от скорошните икономически реформи.

(МОРЕНА е съкращение от Движение „Национално възраждане“. Но се получава игра на думи, тъй като morena на испански означава „мургава“ - б.р.)

„Днес станахме свидетели на много дълбоко прояна на политическата карта на страната, - заяви икономистът от „Голдман Сакс“ Алберто Рамос. - Балансът на силите н федерално и местно равнище окончателно се наклони вляво, с неясни последици за краткосрочната насока на политиката.“

Съветниците на лопес Обрадор уверяват, че той бързо ще се опита да успокои пазарте. Първите му изказвания ще бъдат внимателно следени за признаци на умереност или на втвърдяване на линията към чуждите инвестиции в мексиканския петролен сектор.

Отиващото си правителство промени конституцията, за да привлече повече капитали в индустрията. Но Лопес Обрадор, който се ползва с подкрепата на хората в бедните части на Мексико, където е апочнал добивът на петрол, се зарече да преразгледа тази политика.

Андрес Мануел Лопес Обрадор е роден в щата Табаско. Той придоби световна известност като кмет на Мексико Сити. И напусна този пост, за да се кандидатира за президент през 2006 г. Тогава той загуби с много малка разлика и се оплака от измами, след което свика улични протести. Смяташе се, че с тях кариерата му ще приключи.

С невероятната си самоувереност обаче Лопес Обрадор отново влезе в прожекторите с неуморната си обиколка на далечни села и паланки, пренебрегвани в продължение на десетилетия от политиците от традиционните партии.

Победата му е тежък удар срещу ИРП, управлявала Мексико през 77 от последните 89 години, и за консервативните му съперници от ПНД.

Лопес Обрадор се изтъква като най-левия политик в Мексико след Ласаро Карденас, дошъл на власт през 1934 г., раздал земята на селските фермери и национализирал притежаваните от чужденци индустриални предприятия, сред които петролните компании.

Бъдещият президент смята, подобно на Карденас, да помогне на бедните фермери. Но той неведнъж заяви, че няма да отнема частна собственост.

По повод обвиненията в авторитаризъм Лопес Обрадор заяви през десетките хиляди свои симпатизанти миналата седмица, че няма да има диктатура. Той обеща да зачита разделението на властите, свободата на печата и независимостта на Централната банка.

Звездата на Андрес Мануел Лопес Обрадор изгря с посланието, че той сам може да се справи с мафията и да изкорени корупцията, белязала управлението на отиващия си президент Енрике Пеня Нието. Новият държавен глава бе изстрелян на върха на фона на постоянните скандали с подкупи и насилието в Мексико, често сравнявано с това в зоните на въоръжен конфликт.

„Искаме правителства, които не са корумпирани и е позвалят на страната да върви напред, - заяви 43-годишният собственик на столицно кафене Салвадор Бенитес. - Тази страна крещи за промяна.“

230 000 души са убити в Мексико от 2007 г., когато тогавашният президент от ПНД Фелипе Калдерон прати армията срещу наркокартелите. Лопес Обрадор заяви, че ще опита друг подход за прекратяване на кръвопролитията, включително амнистия, макар и при много строги условия, за тези, които работят за наркобандите.

В стремежа си да бъде различен от хората от ръководството на ИРП, новият президент заяви, че ще продължи да живее в своята къща, ще превърне официалната президентска резиденция в център за изкуства, ще продаде президентския самолет и ще намали заплатата си.

А в желанието си да печели подкрепата на националистически настроените икономисти, леви либерали и социални консерватори Лопес Обрадор обеща да се бори срещу неравенството, да подобри заплащането, да увеличи социалните разходи и да затегне бюджета.

По пътя към победата си обаче Лопес Обрадор  привлече в екипа си хора, свързвани от много мексиканци с политиците и бинесмените, с които той се закле да се разправи.

Така новият президент назначи за шеф на щаба си бивш тютюнев магнат. Този прагматизъм накара някои хора да смятат, че Лопес Обрадор е предал идеалите им. Затова и правителството му постоянно ще бъде следено изкъсо.