Стотици любители на дивото къмпингуване посрещнаха Джулай морнинг на "Корал" тази година с протестен концерт срещу случващото се на екоплажа. Както е известно, това лято собственикът на земите зад ивицата ги загради с мотива да не се допускат каравани и палатки в частния терен. С това достъпът до ивицата значително се ограничи, в т.ч. и за пешеходци. В добавка, по-голямата част от частния терен представлява дюни, които по закон държавата трябва да отчужди и актува като изключителна държавна собственост, което все още не е направила.

Гоненията на къмпингуващите от плажа от страна на местната администрация и полиция на община Царево и на частната охранителна фирма придизвикват всекидневни недоволства и затова тази година, в знак на протест, любителите на природата, които традиционно посрещат Джулая на "Иракли", "Карадере", "Камен бряг" и другите малко останали незастроени плажове по Черноморието, решиха да се насочат към "Корал".

Междувременно, собственикът на земята - испанската фирма "Ибердрола инмобилария", изпрати предупредително писмо до участниците в протеста, тъй като до нея достигнали слухове, че плажуващите на "Корал" се канели да извършат "акт на вандализъм" като премахнат поставената ограда. От това писмо стана ясно и че въпросната ограда е поставена по настояване на кмета на Царево Георги Лапчев "поради замърсяването и тоновете боклук, които се изсипваха" и наложените на "Ибердрола" глоби от общината - като собственик на имота.

Кметът "поиска да бъдат сложени ограждения на земята, за да избегнат ситуации с незаконно къмпингуване", се посочва още в писмото на испанската компания.

В същото време летуващите на обявения през 2016 година екоплаж обвиняват същия този кмет, че не изпълнява умишлено задълженията си по сметосъбирането на "Корал". Според тях това се прави, за да се натрапва на обществото, че къмпингуващите замърсяват плажа и оттам се извозват "тонове боклуци". В социалните мрежи циркулират снимки на препълнени контейнери за боклук, които по разкази - не се извозват редовно. 

Спорът за боклука на "Корал" е стар и изниква всяка година. Официални справки обаче показват, че извозената от екоплажа смет представлява по-малко от един процент от сметта в цялата община.

В писмото си "Ибердрола" настоява още, че достъпът до плажа е осигурен, а който иска да къмпингува - да го направи в категорозираните като къмпинги места в района. Обръща специално внимание на защитата на частната собственост (въпреки че дюните изобщо не би трябвало да са частна собственост) и посочва, че хората са "манипулирани от организация, чиято цел е да продължи с нелегалния си бизнес, като вече е доказала незаинтересованост към опазване на околната среда" и всеки, който посегне на оградата ще подлежи на наказателно преследване.

Не става ясно коя е тази организация. Вероятно се визира гражданското сдружение "Да запазим Корал", в което влизат дългогодишни плажуващи и къмпингуващи на плажа.

Дали това лято въпросът най-сетне ще намери разрешение, предстои да видим. По закон Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е това, което трябва да нанесе дюните в кадастралната карта - нещо, което стана ясно, че не е направено близо пет години. Дюните са отразени в специализираните карти, но не и в кадастъра, което даде основание на изготвящите новия Общ устройствен план на община Царево да ги предвидят като място за застрояване за курорт. А законът пази дюните от застрояване.

Пак МРРБ е това, което трябва да отчужди намиращите се в частния имот дюни. От общо 120 дка собственост на испанската фирма, 90 дка са дюни. 

Преди няколко седмици заместник-министърът на МРРБ Валентин Йовев посети "Корал", след което обяви, че ще изготви доклад до министър Николай Нанков. 

Междувременно икономическият сайт "Инвестор" пусна материал, позовавайки се на източник от строителното ведомство, в който се посочва, че отчуждаването на дюните, дадени в ръцете на частници, щяло да струва на държавата 1,2 милиарда лева. 

Ето и цялото писмо на "Ибердрола инмобилария":

До компанията достигнаха новини, че тъй наречената екологическа организация, която предприема действия, за да поддържа бизнеса си с незаконно къмпингуване с години на плаж Корал и на територията на собствеността на компанията, организира протест тази събота през социалните мрежи. Една от целите на този протест е да разруши оградата, която компанията е поставила по перимертъра на своята собственост. 

Както компанията е коментирала по друг повод, тя не възнамерява да създава конфликти или да пречи на посетителите на плажа и съжалява, че спирането на бизнеса с незаконното къмпингуване, което се поддържа от организацията, е довело до безкрайни атаки срещу нея.

По този повод Ибердрола изпраща следната информация:

1.    Компанията е собственик на част от земята, която се намира в близост до плаж Корал.
2.    Поради замърсяването и тоновете боклук, които се изсипваха на нейната собственост през предишните лета, Община Царево и наложи глоби и поиска да бъдат сложени ограждения на земята, за да избегнат ситуации с незаконно къмпингуване.
3.    Компанията е инвестирала в поставянето на оградата и в опазването на земята, като е наела местна охранителна фирма. 
4.    След поставянето на оградата, компанията получи няколко директни атаки като разрушаване на част от оградата, отрязване на дървета, нападки в медиите и др.
5.    Плажът остава напълно достъпен за всички хора, които искат желаят да го посетят. Има няколко публични входа до плажа, които са достъпни. 
6.    За хората, които искат да къмпингуват на плаж Корал, могат да ползват легалните къмпинги в същата зона.

Компанията знае, че България, като пълноправен член на ЕС, защитава правата свързани с частната собственост – както на граждани, така  и на компании. Поради тази причина са учудени, че са представени като виновни, а не потърпевши от създалата се ситуация в общественото пространство. 

Компанията апелира към хората, които искат да присъстват на организирания протест тази събота, да разберат, че става въпрос за защита на  правото на частната собственост и  не бива да позволяват да бъдат манипулирани от организация, чиято цел е да продължи с нелегалния си бизнес, като вече е доказала незаинтересованост към опазване на околната среда.

Също, компанията моли всякакви протестни действия да бъдат правени по мирен и цивилизован начин, защото нито охранителната компания, нито местната полиция са виновни за ситуация, създадена от лица и групи, които защитават своите бизнес интереси. 

Разбираемо е, че всяка дейност на вандализъм срещу частната собственост е престъпен акт и е предмет на наказателна отговорност.
Компанията желае на всички посетители на плаж Корал да могат да се насладят на едно приятно лято и се надява да разбират тяхната ситуация.