България се придвижва в Група 2 в годишния доклад на Държавния департамент за трафика на хора. Той беше оповестен на 28 юни във Вашингтон от държавния секретар Майк Помпео. Докладът дава препоръки за необходимите по-нататъшни усилия и прави изводи за усилията на правителствата по целия свят относно борбата им с това модерно робство. Документът съдържа оценка за 187 страни и територии, включително и за САЩ.

Те са разделени в няколко групи или категории. Първата включва страните, които изпълняват минималните стандарти на САЩ, втората е за тези, които полагат значителни усилия да го направят. Към втората група има отделна секция "страни, които са в "списъка за наблюдение". Последната трета група са държавите, които не изпълняват американските стандарти и не полагат усилия да го направят. Страни, попаднали в тази трета категория, може да бъдат подложени на санкции под формата на ограничаване на достъпа до американска и международна помощ.

През 2017 г. българското правителство е демонстрирало съществени усилия в сравнение с предишния период и поради тази причина, се посочва в последния доклад за трафика на хора. Затова страната се придвижва нагоре в Група 2.

Между 2015 и 2017, т.е. три години поред страната беше в категорията на страните от 2 група, които са в списъка на наблюдение.

Като успехи на властта в София се посочват: по-голямото финансиране за предоставяне на услуги за жертвите на трафик, откриването на две нови убежища за жертвите, включително и кризисен център за пострадали деца.

Властите са идентифицирали по-голям брой жертви на трафик и са осъдили по-голям брой трафиканти. Освен това правителството е одобрило петгодишна национална стратегия за борба с трафика за периода от 2017 до 2021 година.

В доклада са посочени специфични препоръки - ефективни присъди за трафикантите, допълнителни усилия при съдебното преследване и увеличаване на финансовата помощ за дейности, свързани с противодействие на трафика.

Правителството и управляващата партия ГЕРБ побързаха да се похвалят. От Брюксел, докато говореше за решенията на Европейския съвет пред журналисти, Борисов не пропусна мимиходом да вмъкне и темата за добрата оценка.

"В новия доклад на Държавния департамент за трафика на хора е написано: правителството демонстрира значими усилия в сравнение с преходния отчетен период. Издигаме България отново", това беше трактовката на шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов веднага след гласуването на вота на недоверие, който беше за политиката в областта на сигурността.

.„Вече имаме новия доклад след системния ни подход за връщане на доверието в правоохранителната система, след разрухата, която остави БСП през 2013-2014 година“, заяви той. „Това, което постигна кабинета „Орешарски“ е да ни прати във втора група, под особено наблюдение, да ни направи като Боливия, Антигуа, Габон, Гвинея, Камбоджа, Конго, Намибия. Там ли искате да ни върнете отново?“, коментира Цветанов. „Намерихме мястото, което заслужаваме“, обяви той. „Сега отново сме с признание - на този Министерски съвет и парламентарното мнозинство“, продължи той.

Преди около два месеца обаче в друг доклад на Държавния департамент, посветен на спазването на човешките права, България отново беше подложена на критика като се подчертаваше липсата на независимо правосъдие, корупцията на всички нива на управлението, трафика на хора, лошото състояние в затворите и насилието над етническите малцинства.

Надолу

В доклада на Държавния департамент за трафика на хора тази година се посочва, че отделянето на децата от семействата им ги прави лесна плячка за трафиканти, предаде Ройтерс. Това повдига въпроси за политиката на правителството на Тръмп за отделяне на деца от родители, незаконно пресичащи американско-мексиканската граница, допълва агенцията.

Габон, Лаос, Папуа Нова Гвинея и Боливия са понижени от списъка за наблюдение на втора група в трета група. Мианма минава от втора в трета група. Судан е успял да се отлепи от дъното на класацията и да се изкачи с едно място нагоре. Тайланд и Пакистан са се качили във втора група.

Мианма, Иран, Нигер и Ирак са обозначени като страни, вербуващи и използващи деца за войници.