"До 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му."

Това обявиха омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания, които депозираха в деловодството на парламента в петък проект на закона за личната помощ.

"Работихме по корекциите до 3 часа през нощта, за да внесем един много добър закон. Той ще реши проблема на хората с увреждания, защото е ключът към независим живот", смята Манолова.

В проекта е заложено личен асистент да има за над 77 души. Според сметките на експертите ще са необходими допълнителни 105 млн. лв. Хората ще минават на индивидуална оценка и така ще се определя кой от колко часа лична помощ има нужда. Майките ще могат също да са асистенти. Според нея депутатите ще имат време да го разгледат преди лятната си ваканция, защото закона бил достатъчно подробен.

"Даваме си сметка, че ще е необходимо време , за да може администрацията да започне да го прилага", каза още Манолова.

"Улеснили сме максимално депутатите. Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ“, коментира омбудсманът.
Според нея това можело да бъде първа крачка към реформиране на социалната система и политиките за хората с увреждания.

"Представители на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане“, подчерта тя.

И обяви, че новият законопроект улеснява депутатите, взети са били предвид всички препоръки.

"Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ, и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания“

 

Заедно с Манолова в парламента бяха и представители на протестиращите майки на деца с увреждания, които от седмици са пред парламента.

"Палатковите лагери остават, но ще минем и към активни протести. Най-различни, но брутални ще бъдат, ще се борим докрай", казаха те.

Те дадоха 5 дни на депутатите да предприемат някакви мерки по внесения законопроект, преди да започнат "активни протести действия".

Днес протестът демонстрира по-сериозно присъствие от последните дни.

Манолова каза, че е получила днес есемес от бившия червен депутат Спас Панчев, който наскоро напусна групата на левицата. Той бил  готов да внесе законопроекта. Корнелия Нинова също заяви, че от БСП са готови да внесат законопроекта, но под условие - ако съвпада с техните идеи.

Преди седмица  проектозаконът беше отхвърлен на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания. Тогава Манолова заяви, че предлага бартер - ако подготвеният от нея проект бъде приет бързо от парламента, тя ще подаде предсрочно оставка.