Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма и 10 минути. Толкова време отне на комисията по икономическа политика в парламента да отхвърли промените в Закона за здравето, с които се иска отмяна на тоталната забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. 

Законопроектът бе лансиран от вицепремиера Валери Симеонов - една от няколкото законодателни инициативи, които той поде в последните месеци. Текстът бе внесен за разглеждане от депутати от НФСБ и предвижда връщане на стария режим с помещения за пушачи и за непушачи в заведенията. За сметка на разхлабването на режима, от НФСБ предлагат и двойно по-високи глоби при неспазване на частична забрана за тютюнопушене. 

Самият Симеонов е непушач, но настояваше, че "тези хора имат права", освен това от забраната - според него - страда бизнесът. 

Дебати в комисията нямаше - думата бе дадена единствено на представителите на "България без дим", които напоително разказаха как забраната за тютюнев дим се подкрепя от гражданите - според изследване на "Екзакта", а част от подкрепящите го са пушачи. От "антицигарените" неправителствени ортанизации даже настояха не просто проектът да не бъе подкрепен, а рестрикциите срещу пушенето да са още по-строги и да се засили контролът. 

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев прекъсна изложението на противниците на законопроекта и пристъпи към гласуване - уточнявайки, че решението на ПГ на БСП е да се гласува "по съвест". Крайният резултат - една няколко минути след старта на дискусията - бе, че само двата избраници гласуваха "за" идеите на Симеонов и НФСБ. Масово народните представители се въздържаха, а един социалист - Жельо Бойчев - бе "против" отмяна на тоталната забрана за тютюнев дим.

Позицията на ГЕРБ също е "против" - по повеля на премиера Бойко Борисов, в чийто мандат цигарите бяха окончателно забранени на обществени места. Тогава промяната бе обявена като "подарък за децата на 1 юни" - датата, на която забраната влезе в сила.

Проектът вече мина през водещата комисия по здравеопазване на 21 юни. Докладът на депутатите обаче все още не е готов, въпреки че гласуването и там беше тектът да бъде отхвърлен. Окончателното решение е на пленарната зала, но засега изглежда предизвестен. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.