О. р. полковник Йордан Динев от Св. Влас е предложен от Министерския съвет за най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен. Това реши кабинетът днес на своето редовно заседание. Инициативата е на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Както става ясно от мотивите, полковникът от резерва е предложен "за заслугите му за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква".

И още: "Офицер от резерва Йордан Динев подпомага изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест. Допринася за изграждането на четири православни храма, помага на десетки църкви, превърнали се в действени духовни средища."

Инициативният офицер от резерва е известен още и като по-малкия от братя Диневи. 

На 25 юни той навърши 50 години.

Според публикации в онлайн медии за удостояването му с орден "Стара планина" първа степен е имало подписка, подкрепена от бивши царски депутати.

Двамата предприемачи имат своя легенда за успеха, която по нищо не отстъпва на прочутата история за ябълката на Рокфелер.

През 1988 г. взели заем и построили първия си хотел, нещо като пансион. С идването на демокрацията го продали, а с парите построили два. И така неусетно станали собственици на редица сгради, хотелски комплекси и вилни селища на много места по Черноморието, в Пампорово и няколко големи български града, а след това и по румънското Черноморие.

Днес в бизнес империята на братя Диневи има над 50 дружества, които извършват разнородна дейност. През 2006 г.  село Свети Влас стана град. А малко след това братята построиха яхтеното си пристанище.

Малко преди това по спорен начин успяха да се сдобият с акт за собственост на 24,6 декара земя, част от които се намират в морето, за да могат да го построят. Всичко това се разви по времето на тройната коалиция с помощта на тогавашните БСП министри - на регионалното развитие Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев.

Братя Диневи са известни с луксозните си яхти, огромния си автопарк от скъпи автомобили, които са с номера 3333, със строителството на църкви (за което и ордени вземат), с привързаността си към светския живот, мецанатството на родни шоузвезди, близостта си до властта, демонстрираните познанства с политици и държавници, особено с бившия президент Георги Първанов и бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Ето и някои от техните мисли за нещата от живота:

Не страдаме и от манията, че сме направили нещо велико. През изминалия четвърт век ние двамата гоним детски мечти.

Опитахме да превърнем родното си място в елитен курорт. Постарахме се да изпълним несбъднатия блян на нашия покоен баща – яхтено пристанище. Надяваме се да е доволен – там горе. Градим домове по морето и в планината, обработваме земя в полето. Докато се усетим, компаниите ни станаха 51 – даже ние не знаем с колко работници и служители. Понякога се чудим, когато ни наричат „Строители на туризма“, „Властелините на морето“ и т.н. – така ли е, не е ли така…

Дали успяхме да постигнем мечтите си? Знаем ли. След всеки покорен връх се появява нов, още по-висок. След това се спускаме.

После пак нагоре. Осъзнахме, че вървим по спирала – нагоре-надолу.

Значимо ли е направеното от нас, ще стане ясно поне след 50 години. Само дистанцията на времето може да покаже крачили ли сме успешно, или сме бягали на място по пътя на живота.

От камбанарията на жизнения си опит виждаме, че най-смисленото, с което сме се занимавали през изминалите 28 години, са децатa ни и дейността на нашата благотворителна фондация „Българска памет – братя Диневи“. Останалото постепенно отива под графата „Суета сует“.