Македонският президент Георге Иванов е взел решение да не подписва Закона за ратификация на договора с Гърция, съобщи БТА, като цитира агенция МИА. 

В решението, което кабинетът на държавния глава изпрати днес на медиите, са посочени причините, поради които Иванов няма да подпише указа.

Според Иванов документът е "противоконституционен" и легитимирането му чрез подпис на закона за ратификация, приет от парламента, е "престъпна дейност", което ще постави Македония в подчинена позиция спрямо друга държава. За това той може да бъде наказан с най-малко 5 години затвор. Това гласи член 308 от Наказателния кодекс.

Македонският президент посочва, че няма мандат да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на това споразумение.

"Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име. Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство.  На президентските избори  534 910  граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха за президент на Република Македония", се казва в писмото.

Изтъква се също, че споразумението поставя Република Македония в положение на подчиненост и зависимост от друга държава, т.е. Гърция.

На 20 юни македонските депутати с 69 гласа  "за" и без "против" и "въздържали се " ратифицираха договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа от външните министри Никола Димитров и Никос Кодзиас.

Според  конституцията и правилника на парламента в случай на вето от президента  законът отново ще бъде пратен в парламента и отново ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати,  т.е. да получи  зелена светлина от най-малкото  61 представители.  След това той пак се  изпраща на президента, който според  конституцията е длъжен да го подпише.