Омбудсманът Мая Манолова потвърди, че е готова на "добронамерения бартер", който предложи още през миналата седмица на "опонентите на майките" на деца с увреждания - тя да подаде оставката си, но те да приемат законите, с които да се решат проблемите на хората с увреждания. И обяви, че няма политически амбиции, в каквито я обвиняват, а иска да си върши работата честно и почтено.

"Ако това за някого са политически амбиции - това си е негов проблем", заяви Манолова.

Пред бТВ тази сутрин заяви, че офертата е в сила, но тя самата ще продължи да се бори за каузата на майките. И описа как изглежда проблемът от страна на опонентите: 

„Едната страна на проблема е, че майките са непредставителни, че протестиращите майки не са тези, които да казват колко да струва един самолетен билет, че трябва да се засрамят и да си приберат децата, че се финансират отвън и затова са на протест, че са проблем, който трябва да бъде решен от социалния министър и да ни се махне от главата. Всичко се свежда до това колко лоши са майките и колко лош е омбудсманът”, припомни Манолова, цитирайки реплики на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, синдикални лидери и представители на неправителствения сектор, припознати от правителството в Националния съвет по интеграция на хората с увреждания.

Манолова продължи с описанието на ситуацията, давайки да се разбере, че очевидно опонентите й са силно притеснени най-вече от високия рейтинг на омбудсмана:

"От друга страна - каква съм аз, че да защитавам протестиращите майки и дали е работата на омбудсмана... Обвиненията са от това, че го правя заради рейтинг, че защитата на майките е популизъм, стигна се до обвинения, че искам да ставам кмет на София, искам да оглавявам партията на Слави Трифонов... Тоест проблемът се свежда до това колко лоши са майките и колко лош е омбудсманът.

За мен проблемът на майките е над всичко и той не може да бъде употребен за ничии политически, неполитически и други лични амбиции и цели. Аз бих освободила тези, които се притесняват, а те, оказа се, не са никак малко, от едната част от проблема.

Ще си взема този рейтинг, ще си го отнеса вкъщи, ще си го сложа в кухнята и няма да преча на тези, които толкова много се притесниха от този рейтинг.

Ако толкова лесно се трупа рейтинг - това е една възможност за тези, които така се притесниха от моя, аз се отдръпвам, те решават проблемите и тогава рейтингът е за тях. Нямам нищо против."

Мая Манолова нарече "долни внушения" версията, че протестиращите майки били "платени". По думите й "няма нормален човек, който да не се трогне от проблема на тези смели жени", които са направили трудния избор да гледат дете с тежки увреждания, "а не да го оставят това на институциите". 

"Това не е политически, синдикален или друг проблем. Това е човешки проблем, това е кауза - законът за личната помощ, законът за социалните услуги, законът за хората с увреждания - това са законите, които могат да решат проблемите на една голяма група граждани, на най-уязвимите", обясни омбудсманът. 

Според Манолова „социалната система освен от пари има нужда и от реформа – това не е популизъм, а ефективност”. Тя заяви, че влиза в положението на финансовия министър Владислав Горанов, от когото всички искат пари. Само че настоя, че с приемането на законите парите, които и в момента се дават за социални дейности, свързани с хората с увреждания, да могат да бъдат разпределени така, че да се помага на много повече хора, отколкото в момента. 

„Според експертите на социалното министерство ще са необходими още 105 млн. лв., за да получат 77 хил. души асистентска услуга. В момента 169 млн. лв. се дават, за да се получава добавка за чужда помощ в размер на 90 лв., и асистентски услуги има само за 11 158 души. Тук искам да кажа, че влизам в положението на финансовия министър – всички му искат пари. Това, което той трябва да разбере, е, че с парите, които и без това се дават, могат да се осигурят асистентски услуги на пъти повече хора”, категорична е Манолова.

Според Манолова вместо това парите се харчат неефективно и няма законови правила, по които да се урежда услугата за хората с увреждания. Тя припомни, че според конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания лична помощ трябва да бъде предоставена на всеки човек с увреждане и тази услуга трябва да бъде реграментирана. 

Манолова каза още, че до момента няма нито един сериозен аргумент срещу законопроекта за хората с увреждания, но противопоставянето на групи хора рушат морала и човещината в обществото. Припомни още, че въпросното законодателство се "работи" от 10 години и още не е прието.