Руски хакери атакуват големите енергийни фирми в Германия. Това твърди шефът на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен, след като стана ясно, че този месец са били засечени подобни хакерски набези срещу енергопреносната мрежа и енергийни концерни.

Ханс-Георг Маасен.

“Действително модус операнди (начин на действие – б.р.) е един от многото индикации, които насочват към направлявана от Русия атака”, заяви Маасен за германската медийна групировка RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland).

На 13 юни Федералната служба за сигурност на информационната техника направи публично достояние атаката, провеждана под кодовото наименование Berserk Bear (Мечка берсерк). Пояснено беше, че хакери правят опити да проникнат в компютърната система на германски енергийни фирми, като при някои от тях набезите са били успешни. Шефът на контраразузнаването Маасен отказа да посочи конкретни фирми. Той обаче уточни, че първите сигнали са получени през лятото на 2017 г. Според Федералната служба за сигурност на информационната техника хакерската атака е под контрол.

Същевременно Ханс-Георг Маасен предупреди и за кибератаки не само от Русия, а също от Китай и Иран:

"Наблюдаваме и през 2018 г. тенденция на нарастваща качествена и количествена активност при разузнавателните кампании. Особено разузнавателните служби и тези по сигурността на Руската федерация, Китай и Иран използват възможностите си за действия и срещу Германия".

Според шефа на германското контраразузнаване през ХХI век могат да просперират само държави, които са добре защитени срещу удари в киберпространството.

Ние не сме граждани на два свята. Демокрацията ни не свършва в аналоговия свят. Тя трябва да се брани и в киберпространството. Свободно и суверенно могат да действат единствено онези държави, които смело и решително осъвременяват архитектурата си на сигурност съобразно техническата еволюция. Националната сигурност на Германия все повече ще се дефинира посредством националната киберсигурност, заявява Ханс-Георг Маасен.

Макар Русия да отрича хакерски атаки в Германия, фактите говорят друго. По данни на контраразузнаването през 2015 г. руски хакери проникнаха в компютърната мрежа на германския парламент – Бундестага и се добраха до важни документи, предназначени за вътрешно ползване.

През декември 2016 г. Маасен обяви, че има опасност от руска намеса в парламентарните избори в Германия, насрочени за септември 2017 г. Поради крути мерки от страна на Федералната служба за сигурност на информационната техника това не стана.