Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за прекратяване на практиката за разделяне на деца мигранти от родителите им при незаконно влизане в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Не харесвах да виждам как биват разделяни семейства", каза Тръмп на церемонията по подписването на нормативния акт.

В същото време той подчерта, че здравата охрана на южната граница на САЩ с Мексико остава приоритет за него.

Франс прес определя указа на Тръмп като зрелищен обрат, който слага край на една практика, струвала многобройни критики на администрацията на президента на САЩ.

Той обясни, че указът ще даде на семейства нелегални имигранти с деца предимство при разглеждане на техните случаи. Нормативният акт обаче няма да сложи край на т. нар. политика на нулева толерантност на администрацията на Тръмп към нелегалната имиграция, подчерта в същото време цитираният източник, пожелал анонимност.

Нови обвинения 

На деца на имигранти рутинно и принудително се дават редица психотропни вещества във финансирани от правителството на САЩ центрове за прием на малолетни и непълнолетни за потискане на травмата им, че са задържани, а в някои случаи и отделени от родителите си. Това се казва в подадена в съда жалба на правозащитна организация, предаде Ройтерс.

Деца, които са държани в обекти като Центърът "Шилох" в Тексас почти сигурно ще получават такива вещества, независимо от състоянието им и без съгласие от родителите им, се казва в жалбата, подадена от Центъра за човешки права и конституционно право в Лос Анджелис.

Центърът "Шилох" е специализиран в услуги за малолетни и непълнолетни с поведенчески и емоционални проблеми.

Жалбата е подадена на 16 април, няколко дни след въвеждането на политиката на "нулева толерантност" на администрацията на Тръмп за разделяне на деца от родители, които са преминали незаконно границата на САЩ с Мексико. Тръмп вчера подписа указ за прекратяване на тази практика.

"Ако сте в "Шилох", почти сигурно сте поставени на такива лекарства. Така че ако някое дете е било пратено в "Шилох", след като е било отделено от родител, то почти сигурно е поставено на психотропни вещества", каза адвокатът от подалата жалбата правозащитна организация Карлос Холгуин.

Засега представители на Службата за пренастаняване на бежанци (СПБ), която ръководи тези центрове за прием на деца и юноши, не са коментирали жалбата.

Вземането на различни психотропни вещества едновременно може сериозно да навреди на детското здраве, се казва в жалбата, в която се подчертава необходимостта от надзор, за да се избегне използването на тези лекарства като "химически усмирителни ризи" вместо за лечение на истински душевни заболявания.

Центровете на СПБ едностранно дават тези вещества на деца в нарушение на законите на Тексас и други щати, в които се изисква родителско съгласие или съдебно нареждане, се казва в жалбата.

Жалбоподателите искат промяна в политиката на СПБ за съобразяване с щатските закони и избягване на твърде продължителното задържане на деца в центровете. 

Някои деца и юноши в "Шилох" съобщават, че им се дават до девет различни хапчета сутрин и шест вечер и че ако откажат да ги вземат им се казва, че ще останат задържани. Някои свидетелстват, че когато отказвали да вземат лекарствата, били обездвижвани и им се биели инжекции, се посочва в жалбата.

Една майка е заявила, че нито тя, нито други членове на семейството са били консултирани за даване на лекарства на дъщеря й, въпреки че "Шилох" е разполагал с информация за влизане в контакт с тях. Друга майка е казала, че дъщеря й е получавала толкова силни лекарства за тревожни разстройства, че няколко пъти е колабирала, се посочва в жалбата.