Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пренебрегва констатациите на подопечната му Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), която с писмо от 13 юни определя заведенията THE ONE, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и BEDROOM на плажа в Слънчев бряг за незаконни и разпорежда на кмета на Несебър в срок до 15 работни дни да ги премахне.

Така вицепремиерът Валери Симеонов отвърна на оповестената днес проверка на ДНСК за законосъобразността на премествяемите обекти в курорта. Заведенията "отговарят на предвидените в схемата конфигурация в план и местонахождение", посочиха от МРРБ. "...за тези преместваеми обекти са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър", допълниха оттам, с което на практика прехвърлиха топката в полето на министъра на туризма Николина Ангелкова, която отговаря за схемите за разполагане на обектите.

Симеонов публикува протоколите от проверките. Изброени са общо 32 обекта, при колкото днес обявиха от МРРБ, че са открити нарушения. Сред тях са описани и квадратурите на петте дискотеки на южния плаж, обект на спора, както и каква допълнителна площ им е била отпусната. 

"Обектите не отговарят на условията за площ и височина..., не отговарят на дефиницията "премествяем обект"", пише в документа. 

 

"Виждам, че днес в официалната позиция на МРРБ министър Нанков вече е включил на задна скорост и избягва да се произнася категорично по законността, както направи в петък пред медиите в Бургас. Сега вече се говори, че заведенията отговаряли на схемата за поставяне, подписана от министър Ангелкова (заради което съм сигнализирал прокуратурата, тъй като е в нарушение на ЗУТ и наредбата на община Несебър) и че имали разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър (издадени също в разрез с нормативната база - надвишавайки 100 пъти допустимата площ от 15 кв. м и многократно височината от 3 м). Значи ли това, че с подписите на министър и главен архитект се отменят закони и наредби?", написа Симеонов в профила си във фейсбук.

И посочва, превеждайки на български имената на дискотеките:

"Спалнята", "Единият", "Какаовият плаж", "Кубинката" и ресторант "Морето" са НЕЗАКОННИ. Известните с пласмента на наркотици, проституция и наднормен шум бардаци получиха поредната министерска подкрепа!"