Битката между канцлерката Ангела Меркел и вътрешния министър Хорст Зеехофер по бежанския проблем влиза в продължение, след като днес и двамата направиха разумни отстъпки.

Зеехофер беше заплашил, че ако до днес Меркел не приеме неговия план от 63 точки, той ще действа сам. Основната точка е още от границите на Германия да се връщат бежанци, които вече са подали молби за политическо убежище в друга държава от ЕС или такива са били отхвърлени във ФРГ.

Днес Зеехофер обяви, че се съобразавя с искането на Меркел въпросът с бежанците първо да бъде обсъден в Брюксел между лидерите на държавите членки на ЕС в края на месеца. Ако не се постигне съгласие на европейско ниво, тогава от 1 юли Германия ще действа на национално.

Винаги съм подкрепял всяко решение в рамките на ЕС, всеки стремеж да се намери такова решение. Сега също заставам зад преговорите на Ангела Меркел по време на срещата на върха на ЕС в края на юни. Ние желаем на канцлерката успех, но оставаме на позицията си”, заяви Зеехофер, говорейки от името на партията си.

Първоначално канцлерката отхвъри плана на Зеехофер, а днес го приветства почти изцяло – по 62 от 63 точки. Разбира се с уговорката, че Берлин продължава да се стреми към общоевропейско решение на проблема с бежанците.

Меркел и Зеехофер дадоха паралелни пресконференции от Берлин и Мюнхен след заседания на партийните ръководства на двете партии – ХДС на Меркел и баварския ХСС на Зеехофер.

ХДС подкрепя плана на федералния вътрешен министър”, заяви Меркел.

Тя обаче отново подчерта, че би следвало да се намери решение съвместно с европейските съседи. Все едно откъде идвали бежанците – през Гърция, България, Италия или другаде, трябвало да се стигне до двустранни разговори и решения с тези държави.

“По този въпрос няма автоматизъм”, обяви Меркел. Което ще рече, че след срещата на върха на ЕС обстановката трябва отново да се анализира. Канцлерката обяви, че е решена да работи съвместно с вътрешния министър Зеехофер, за да се пресече нелегалната миграция.

Всеки знае, че единството между ХДС и ХСС е огромно благо и аз се радвам, че получих подкрепа”, заяви Меркел.

Попитана какво ще се случи, ако не се постигне общоевропейско решение, тя контрира:

“Не отговарям на въпроси “ако..., а тогава?”

Същият отговор беше и на питане дали ще уволни вътрешния министър Зеехофер, ако предприеме самостоятелни действия по прилагането на плана си през нейна глава.

На въпрос стабилно ли е правителството и дали ще изкара мандата си, Меркел беше категорична:

“Два пъти ДА!”

Канцлерката беше категорична и че ХДС и ХСС имат една цел – по-добре да контролират миграционният поток към Германия и значително да се намали броят на мигрантите.

Не й беше спестено и изказване на Зеехофер. Вчера в. “Велт ам Зонтаг” оповести, че разполага с надежда информация от среща на депутати от ХСС, на която е присъствал и Зеехофер. По адрес на Меркел той е заявил: “С тази жена повече не мога да работя.”

На въпрос как Меркел все още може да работи със Зеехофер, тя отговори дипломатично: “Говорих с Хорст Зеехофер по въпроси на сътрудничеството ни. Канцлерка и вътрешен министър са длъжни да са в диалог и да работят съвместно.”