Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу "Нова броудкастинг груп" и "Нетинфо" по сигнал на конкуренти. Това става ясно от съобщение в сайта на антимонополния орган. Самото искане обаче все още не е публикувано от КЗК, макар производството да е образувано преди седмица.

Сигналът е за забранени споразумения, решения и съгласувани практики и злоупотреба с монополно или господстващо положение. Той е подаден от компаниите "Уебграунд" ЕООД, "Спортал.БГ" АД, "Офф медия" АД и "Дир.БГ" АД.

Основанието за старт на производството са два текста от родния Закон за защита на конкуренцията и два текста от Договора за функциониране на ЕС, засягащи злоупотребата с монополи, органичаване на конкуренцията на вътрешния пазар и т.н.

"Нова броудкастинг груп" държи 70% в "Нетинфо", като останалите 30% са на Радосвет Радев и Христо Христов.

КЗК все още не се е произнесла по същество за самата сделка за придобиване на пълен контрол от "Нова броудкастинг груп" на "Нетинфо". Производството е стартирало през март 2018 г., но според регистъра на КЗК до момента няма решение. Въпреки че стандартно срокът за произнасяне на КЗК е 25 дни плюс 10 дни допустимо удължаване. За проточване на решения по-дълго обикновено е нужно решение за извършване на задълбочено проучване на пазара, което може да удължи процедурите.

Още един - при това много важен казус с участието на "Нова броудкастинг груп" "виси" в КЗК, а именно решението за сделката за покупка на Нова тв и всичките й канали от чешкия бизнесмен Петр Келнер. Там историята е още по-интересна, защото документи за решение за концентрация са подадени в КЗК през април, но до момента дори няма образувано производство. Актът на образуване на производството е важен с оглед на това, че започват да текат сроковете за произнасяне но дадена сделка. 

Подобен е и случаят с продажбата на "ЧЕЗ България" на "Инерком" на Гинка Върбакова. Както Клуб Z писа, и по тази проектосделка не само няма произнасяне, а още няма и започнало производство по същество. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.