Украинският президент Петро Порошенко изрази готовност да приеме хуманитарна мисия в сепаратисткия бастион Луганск, предаде АФП.

Условието на Украйна за допускане на мисията обаче е тя да бъде международна, невъоръжена и да премине през граничните контролни пунктове, контролирани от властите. Порошенко информирал по телефона германската канцлерка Ангела Меркел за разговорите си по въпроса с президента на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер и други международни партньори.

На извънредно заседание на Съвета а сигурност на ООН на 8 август Русия предложи да изпрати хуманитарна мисия или да създаде хуманитарни коридори, за да достигне помощ до населението в Източна Украйна. Инициативата на Москва обаче беше отхвърлена от Киев и западните страни, които се опасяват, че тя може да послужи като претекст за инвазия. Американският президент Барак Обама проведе телефонни разговори с Ангела Меркел и с британския премиер Дейвид Камерън. И тримата лидери стигнаха до заключението, че в момента в Източна Украйна не е необходима хуманитарна помощ, тъй като там вече се оказва необходимото съдействие. Те предупредиха, че всяка руска намеса ще повлече след себе си отрицателни последици.

Властите в Луганск определиха ситуацията там като критична. От една седмица насам в града няма ток, питейна вода и телефони. Прекратени са също така доставките на горива и храни.