Част от оградата, с която сериозно се затрудняваше достъпът на летовниците до екоплажа "Корал", мистериозно изчезна. Кой я е премахнал, не е ясно - засега нито една държавна институция не е "поела отговорността".

Снимки на свободния от дървените колове и тел плаж се появиха във фейсбук групата "Да запазим Корал". Според коментари в групата, премахването би трябвало да е дело на министъра на туризма Николина Ангелкова. Въпреки че именно тя твърдеше, че е изпратила експерти на две проверки на място, като заключението бе, че има достъп за пешеходци до плажа и то не само по един път, а по цели два.

Както Клуб Z писа, тази година собственикът на земите зад ивицата реши да ги загради, за да не допуска палатки, кемпери и пр. да бъдат разполагани в частния му имот. На практика с колове и тел бе заградена цялата горичка, в т.ч. и основният пътя към плажа. За желаещите да плажуват на "Корал" останаха няколко трънливи пътечки.

От "Да запазим Корал" сезираха в началото на месеца Агелкова за оградата. По конституция, а и по закон, достъпът до ивицата трябва да е гарантиран за всеки един български гражданин. Няколко часа след сезирането, от Министерство на туризма излязоха със съобщение, че са извършили проверка и на "Корал" проблеми няма.

От гражданското сдружение обаче се усъмниха в това била ли е изобщо извършена проверка предвид скоростта, с която от МТ се произнесоха. И сезираха Върховна административна прокуратура, която упражнява контрол върху актовете на институциите, с искането да провери има ли документална следа от посещението на експертите на министерството на "Корал".

Малко след това МТ излезе с нова информация - нейни служители проверили "Корал" отново и то за да установят същото.

Проблемът с обявяния през 2016 г. екоплаж обаче е в наличието на дюни в заградената частна собственост. По закон те са държавна собственост и държавата би трябвало да ги актува като такава. Върху дюни е и забранено да се строи. В същото време, оказа се, те не са нанесени в кадастралните карти, а само в специализираните такива, в следствие от което в проекта за нов Общи устройствен план на Община Царево са предвидени като място за курорт.

Наскоро Камарата на геодезистите в България излезе със специално становище по въпроса като оповести, че нито Министерство на регионалното развитие и благоустройството, нито Министерство на туризма, което пое отговорността за стопанисването на плажовете от МРРБ със създаването си, са предприели действия по задължението си по закон - да нанесат дюните в кадастъра.