Красимира Медарова поиска днес да бъде спряна процедурата по назначението й в служебното правителство не Георги Близнашки.

Тя трябваше да бъде служебен министър без портфейл, отговарящ за провеждане на насрочените за 5 октомври предсрочни парламевнтарни избори.

"Публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни, ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. По тази причина незабавно се обърнах към Президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия”, се казва в нейно открито писмо, разпратено до медиите.

Вчера "Протестна мрежа" обяви, че е против назначаването на Медарова. По-късно Радан Кънев от Реформаторския блок обяви във фейсбук, че блокът подготвя обща позиция срещу назначаването.

"Не е изключено да няма министър, който да отговаря за изборния процес", заяви часове по-късно служебният премиер Георги Близнашки.

Той допълни, че сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тъй като тя е утвърден специалист и не се е справила зле с изборите. Когато обаче задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението. 

Красимира Медарова се запомни основно с това, че оглавяваната от нея ЦИК си затвори очите за явни нарушения на изборите 2 в 1 (президентски и местни) през есента на 2011 г. Един от най-ярките случаи беше с двама депутати от ГЕРБ, които бяха заснети как вадят чували с бюлетини от ОИК в София. Въпреки наличието на видеоклип тогавашната ЦИК предпочете да подмине разсеяно случая. За хаоса в изборния ден през 2011 г. тогавашната шефка на ЦИК си спечели и Златен скункс от „Господари на ефира“.

Като съдия Медарова гледаше мегаделото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. По искане на адвокатите им тя си направи отвод заради съмненията, че е поела политически ангажимент да потвърди осъдителното решение от предходната инстанция.

Освен това публикация на сайта Биволь от 2012 г. показа, че Красимира Медарова не е била коректна в попълването на имотните си декларации пред Сметната палата. След искане на евродепутата Слави Бинев, който заяви, че тя „притежава повече имоти от Бил Гейтс“ ВКП извърши проверка на имуществото на съдийката. Според резултатите от проверката всички притежавани от съдия Медарова имоти са били надлежно декларирани към момента на придобиването им пред Сметната палата с посочване на цената на придобиване и произход на средствата. Те обаче бяха опровергани от данни на Биволь.„В декларациите на Красимира Медарова обаче няма следа от близо 2000 декара земя на нейния съпруг, придобити след 2007 г., които по закон тя е била длъжна да декларира“, показа тогава проверка на Биволъ.

Според друга публикация - "Отворен парламент", от 2012 г. съпругът на Медарова – Николай Медаров, по това време е управляващ на регистрираната в София IT-фирма “Сиенсис” АД, която е посочена като подизпълнител на “Сименс” в обществената поръчка на МВР за изработване на лични документи с биометрични данни. 

Медарова подаде оставка от ЦИК след влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.

Първоначално се предполагаше, че за министър за изборите ще бъде назначен политологът и бивш член на ЦИК Димитър Димитров.