Германската разузнавателна служба BND e шпионирала систематично 2000 цели в Австрия в периода 1999 – 2006 г., съобщават виенският в. “Дер Щандард” и новинарското сп. “Профил”.

Според двете издания, които се позовават на неопровержими документи, през визирания период BND е следила телефоните – стационарни и мобилни, факсовете и електронната поща на “целите” – понятие от разузнаването, което ще рече шпиониране на определени обекти, представляващи интерес.

Сред целите са били канцлерството във Виена, министерствата на външните и вътрешните работи, на отбраната, на икономиката, Федералната криминална служба, Интерпол Австрия, Индустриалната камара, неправителствени организации и дори чужди дипломатически представителства. Следени са били информационните канали на 75 посолства, както и 128 кнала на представителството на ООН.

Шпонирани са били и фирми – на местни и на чужди инвеститори, международни организации, ислямски сдружения, оръжейни търговци, както и заподозрени потенциални терористи и перачи на пари.

Цели на германската разузнавателна служба са били също по-малки фирми, сред които производители на дронове, на стомана и алуминий, на помпи и дори на дървен материал.

“Възниква въпросът дали редом с политическия шпионаж BND е извършвала и икономически с цел да се осигури на Германия икономическа изгода”, пише “Дер Щандард”.

Изданието се е обърнало към BND с молба за писмено становище. Отговорът е бил: “По оперативни аспекти относно дейността си BND докладва единствено на федералното правителство и на съответната парламентарна комисия на германския Бундестаг.”

След публикацията австрийският канцлер Себастиан Курц и президентът Александер Ван дер Белен оповестиха, че по-късно ще дадат пресконференция.

Когато при управлението на президента Барак Обама стана ясно, че американска тайна служба е шпионирала цели в Германия – министерства, парламент и политици, сред които и канцлерката Ангела Меркел, самата тя заяви публично: “Да шпионираш приятели, това не може да бъде.”

Как ще реагира сега Меркел, предстои да видим.