Миграцията е европейско предизвикателство и се нуждае от европейски отговор, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на фона на спор в правителството й по въпроса и преди среща с френския президент Еманюел Макрон, предаде Асошиейтед прес.

"Според мен този въпрос е решаващ за запазване на единството на Европа", отбеляза тя, цитирана от Ройтерс.

Меркел е в разногласия със своя вътрешен министър Хорст Зеехофер заради настояването му някои кандидати за убежище да бъдат връщани на границата. Меркел е против едностранни действия, твърдейки, че те може да отслабят Европейския съюз.

В седмичното си видеообръщение канцлерката определи днес миграцията като едно от четирите основни предизвикателства, които ще обсъди с Макрон на срещата им в Германия във вторник заедно с министри от двете правителства.

Другите три големи теми са външната политика, отбранителната политика и бъдещето на еврозоната.

Водачът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел в провинция Бранденбург Инго Зенфтлебен предупреди днес за опасностите от продължаващия конфликт в консервативния блок заради политиката за предоставяне на убежище и призова за повече воля за компромис, посочва ДПА.

"ХДС и нейният баварски партньор Християнсоциалният съюз (ХСС) имат отчаяна нужда да се споразумеят", каза Зенфтлебен пред медийна група "РедакционсНецверк Дойчланд".

"Защото едно е ясно: без споразумение, бъдещето на консервативния съюз автоматично се поставя под въпрос", заяви той и подчерта, че кончината на блока ще предвещае и края на сегашната управляваща коалиция, което ще предизвика "политически земетръс". 

БТА