Намаленият бюджет на „Пирогов” е наказателна акция за протестите от октомври 2013 г., заяви пред Нова тв шефът на болницата проф. Стоян Миланов

Той бе тихомълком уволнен в последните дни на правителството на Пламен Орешарски чрез неразгласена заповед. Изтъкнатият мотив бе лошо финансово управление. Служебният министър д-р Мирослав Ненков обаче реши да върне Миланов на поста му.

„Ако погледнете годишния финансов отчет, ще видите, че размерът на загубата, се равнява на намалелите от страна на Министерството на здравеопазването постъпления към болницата”, заяви проф. Миланов.

Според него протестите от миналия октомври са в основата на спора с бившия вече здравен министър Таня Андреева. Тогава служителите на „Пирогов” излязоха на протест заради споразумението, което трябваше да подпишат със Здравната каса. В него имаше точки за отложени плащания и болнични лимити.

„След като служителите на „Пирогов” протестираха, своеобразно бяхме наказани. Беше назначена мащабна проверка от изпълнителна агенция „Медицински одит”, която излезе с дребни констатации. Това беше наказателна акция”, смята Стоян Миланов.