Съобщение от фалшив профил в туитър едва не предизвика политически сътресения в Германия.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер - лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), обявил края на дългогодишния алианс на партията с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката ангела Меркел, гласеше информацията в профила, който се смяташе, че е на държавното радио "Хесише рундфунк".

Като причина бяха изтъкнати противоречия по въпроса за миграцията.

Хорст Зеехофер.

Това бе подхванато от десетки медии.

Ройтерс цитира говорителя по вътрешните работи на ХСС Матиас Миделберг.

"Вярвам, че Меркел ще се опита до самия край да намери единство по въпроса", каза той.

Попитан дали съюзът с ХДС може да бъде разбит, Миделберг отговори:

"Това не може да бъде напълно изключено."

Малко след това обаче от ХСС заявиха, че нямат никакво намерение да развалят дългогодишния си алианс с ХДС.

От радио "Хесише рундфунк" потвърдиха, че профилът в туитър, разпространил фейк новината, е фалшив.

Ройтерс припомня, че Бавария бе на предната линия в миграционната криза през 2015 г. Тогава възприетата от Меркел политика на "отворените врати" доведе до притока на близо 1 милион бежанци в Германия.

Много консерватори смятат, че тази политика е виновна за нарастването на подкрепата за "Алтернатива за Германия" (АзГ) - главната опозиционна партия след парламентарните избори през септември 2017 г.

Хорст Зеехофер сега иска страната да отказва влизане на мигранти, вече регистрирани в страни на юг. Меркел е против тои план. Предстоят обаче регионални избори в Бавария през октомври.

Баварският премиер Маркус Зьодер, който също е от ХСС и за когото се говори, че иска отнеме партийното лидерство от Зеехофер, подкрепи предложението.

"Трябва да се вслушаме в народа", каза той пред в. "Билд".

Според проучване на телевизия А Ер Де 62 на сто от германците смятат, че не трябва да се разрешава престой на бежанци без документи.

Спорът в Съюза стигна кулминацията си

Велфганг Шойбле се е нагърбил с посредническата роля между ХДС и ХСС.

Вътрешните спорове в редиците на Съюза, както наричат алианса между ХДС и ХСС, съпътстват блока от самото му създаване, но този път конфликтът между сестринските партии по отношение на политиката в областта на убежището може да се окаже най-лошият в историята, пише сп. "Шпигел".

Кризата стигна своята кулминация. За първи път от съществуването на Съюза  фракциите на двете партии в Бундестага проведоха отделни заседания. И докато лидерът на фракцията на ХСС Александер Добринт говори за "исторически ден", мнозина вече допускат разпадане на политическия блок, оглавяван от Меркел.

Това, което стана ясно в последните дни, е, че председателят на Бундестага Волфганг Шойбле (ХДС) ще посредничи за изглаждане на противоречията между двете сестрински партии. Предстои той да говори с ръководството на ХСС в опит да ги убеди в необходимостта да направят компромис. Доайенът в Бундестага многократно е заемал критични позиции за политиката към бежанците, като същевременно е оставал лоялен към лидера на Съюза Ангела Меркел. Затова може да се заключи, че той се ползва с доверието и на двете партии от блока.

Меркел отхвърля компромисните предложения за бежанската политика, предложени от лидера на ХСС Хорст Зеехофер. Но дори тя изключва разпадането както на политическия блок, така и на коалицията.

Първоначално ХСС предложи мигрантите, чиито молби за убежище не са удовлетворени, да бъдат връщани обратно директно на границата. Меркел отхвърли категорично плана. Последва второ предложение от страна на ХСС – сключването на двустранни споразумения с държавите от ЕС, което да позволи ограничаването на броя на мигрантите, влизащи в Германия. Източници разкриха, че Меркел е отхвърлила и тази инициатива.

Все пак ХСС се съгласи да даде срок до 18 юни за постигането на компомис с ХДС. В противен случай баварците ще пристъпят към самостоятелни действия.