27-годишният американец Ерик Силвърман е мистериозният пациент, затворен за три дни под карантина в нюйоркската клиника "Маунт Синай", съобщи в. "Ню Йорк дейли нюз".

Сега той е изписан и е готов незабавно да се завърне в Сиера Леоне и да помага с каквото може на поразените от смъртоносния вирус. Самият младеж не страда от болестта, установиха изследванията.

Силвърман, който в момента е аспирант, заминал за Сиера Леоне през април по проект за селскостопански и строителни работи. Американецът трябвало да прекара там 4 месеца. Преди това Силвърман живял три години в тази страна, където работил за Корпуса на мира.

При последния си престой там обаче Ерик работил точно в окръга Кайлахун, където е огнището на избухналата сега зараза. Аспирантът си дошъл в Ню Йорк на 17 юли за рождения ден на майка си Сандра, след което пак трябвало да отпътува за Африка.

Две седмици след завръщането си Ерик се почувствал зле. Докато бил на излет в неделя с приятели, той започнал да трепери от студ, макар навън да било адска жега.

"Пуснах отоплението в колата на 30 градуса и пак умирах от студ", разказва Силвърман в ексклузивно интервю за "Ню Йорк дейли нюз".

Самият той вдигнал 40 градуса температура. По съвет на семейния лекар младежът отишъл на преглед в "Маунт Синай".

Там го оставили като за начало за една вечер.

"Но когато се събудих в понеделник, видях край мене хора, облечени в нещо като космически скафандри. Те не ми позволиха да изляза от стаята и разбрах, че нещо става. Отгоре на всичко в този момент гледах Си Ен Ен и те съобщаваха за предполагаем случай на ебола точно в "Маунт Синай". Попитах хората със скафандрите дали става дума за мене и те отговориха утвърдително. Скоро всички медии започнаха да шумят, без обаче да споменават името ми, защото от клиниката го пазеха в тайна", споделя Силвърман.

Клиниката "Маунт Синай" в Ню Йорк, където Ерик Силвърман прекара три дни под пълна карантина. Снимка БГНЕС

 

Той бил поставен в пълна изолация. Свалили му дори боксерките и ги изгорили като превантивна мярка срещу заразени телесни флуиди.

"А само два дни по-рано карах на воля колело из целия Ню Йорк", спомня си пациентът.

До него били допускани съвсем ограничен брой лекари и медсестри. Всички те за първи път в живота си трябвало да се справят с предполагаем случай на смъртоносна зараза.

Най-тежки и страшни били първите 48 часа от общо 72, които Ерик Силвърман прекарал "запечатан".

Той постъпил в "Маунт Синай" на 4 август и в началото смятал, че болестта му е последствие от маларията, която го повалила през февруари. Още повече, симптомите били същите. На 5 август внезапно влязъл лекарят и казал: "Имаме добра новина. Пробите за малария са отрицателни."

"Аз обаче сериозно се изплаших от тази добра новина. Другият вариант бе да имам ебола", разказва Ерик Силвърман.

Започнало дълго и изпълнено със страх чакане какъв ще е следващият резултат. Пробата била изпратена до Центъра за контрол и предотвратяването на заболявания в Атланта. И вечерта на 6 август лекарят влетял в стаята и обявил, че Ерик не е заразен с вируса на ебола.

Въпреки щастливия край на историята с Ерик Силвърман има сериозни основания за опасения, че в Ню Йорк ще има случай на ебола. Това заявява пред изданието д-р Чарлз Пауъл - шеф на отделението за белодробни заболявания в клиниката "Маунт Синай".

"Ситуацията в Африка не е овладяна, а пътуването от една до друга страна днес е извънредно лесно", отбелязва лекарят.

Близо 1000 души починаха от вируса на ебола, избухнал през май в Западна Африка. Болестта се разпростря в 4 страни - Гвинея, Либерия, Сиера Леоне и Нигерия. На 8 август Световната здравна организация (СОЗ) обяви болестта за глобална заплаха.

Самият Ерик Силвърман желае на всяка цена да се върне в Сиера Леоне и да помага с каквото може на хората там. Той не е лекар, а преди да се разболее, е преподавал там английски език и математика и е помагал да се строят домове за учители.