На 9 август 1999 г. Владимир Путин е обявен от президента Борис Елцин за временно изпълняващ длъжността премиер на Русия. От този ден започва възхода на почти неизвестния дотогава чиновник и шеф на ФСБ, наследничката на КГБ. Вече 15 години Путин е пълновластен господар в Русия. Вече трети мандат е президент с едно прекъсване от 4 години, когато беше премиер. Но и тогава той управляваше страната, а президентът Дмитрий Медведев бе като кукла на конци. Той и днес като премиер на практика е безгласна буква.

"Реших да посоча човека, който по мое мнение е способен да консолидира обществото, като се опира на най-широките политически сили и да осигури продължаването на реформите в Русия. Той ще може да сплоти около себе си онези, на които в новия XXI век им предстои да обновят великата Русия. Уверен съм в него", заявява по телевизията Борис Елцин.

Путин е одобрен от Думата на 16 август и още тогава посочва, че на другата година ще се кандидатира за президент.

16 август 1999 г.Путин е одобрен от Думата за и.д. премиер.

Но събитията се развиват бързо и в навечерието на 1 януари 2000 г. той чува от оттеглящия се от поста Елцин заръката: "Пазете Русия". И от 1 януари е вече и.д. президент на Русия. На 7 май същата година вече е избран като пълноправен държавен глава.

31 декември 1999 г. Борис Елцин напуска трона в Кремъл и го предава на Владимир Путин.

Владимир Путин заварва Русия с бюджет 196 милиарда долара. Днес той е 2,1 трилиона долара, съобщава ИТАР-ТАСС.

Когато Владимир Владимирович става и.д. премиер рейтингът му е 36 на сто одобрание. Още в началото на 2000-та година хвърква до 84%. През годините спада и до 60 на сто. Но днес надхрвърля по последни данни 90 процента. 

Когато му предложили да заеме поста президент, Путин се съмнавял дали си струва да се захваща. През 2011 година той признава в интервю: "Никога не съм се стремял към тази длужност. Дори тогава, когато ми предложиха, аз се съмнявах струва ли си да се заемам, имайки предвид огромния обем работа и колосалната отговорност за съдбата на държавата. Но когато се захвана с нещо го докарвам до логичния завършек или до максимален ефект".

Путин постепенно се бетонира като господар на Кремъл. Разчиства противниците си. Първо сред олигарсите. После смазва рехавата опозиция. Овладява медиите и ги поставя под контрола на властта. През 2008 година праща войска в Грузия и анексира Южна Осетия и Абхазия. Тази година повтаря сценария и анексира Крим.

Няма съмнение, че Путин управлява Русия в изключително сложно време. Първо няколко години продължи икономическата криза, която даже на места не е отминала. А днес заради политиката на Москва срещу Украйна страната е подложена на остри санкции от САЩ, Европейския съюз, Австралия, Канада и други държави. И не се вижда изход от ситуацията. Естествено всички нормални хора в света се надяват, че развръзката от противопоставянето между Запада и Русия ще бъде мирна и колкото по-скоро, толкова по-добре.

Сегашният мандат на Путин изтича през 2018 г. Той има право по конституция на още пет години като президент. Но нищо не му пречи да приложи вече известната схема и да стане пак премиер, който е истинският вожд, а президентът да  е подставен сламен човек. Особено с разрастващия, се макар и все още плахо, култ към неговата личност, както коментират много наблюдатели на руския политически живот.