СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Състоянието на американския лекар д-р Кент Брантли (33 г.) непрестанно се подобрява благодарение на германско откритие, стана ясно днес.

Докторът беше отишъл доброволно в Сиера Леоне, за да лекува заразени със смъртоносния вирус ебола и сам бе повален от него. От Университетската болница в Атланта, където беше прехвърлен, днес д-р Брантли разпространи от изолатора свое послание:

“С всеки изминал ден силите ми се възвръщат. Благодаря на Бог за Неговата милост през дните, когато се борех срещу тази ужасна болест! Искам да изкажа дълбоката си и искрена благодарност и на всички хора, които се молеха за мен и за поразените от вируса в Либерия и в Западна Африка. Държах ръцете на безброй много хора в сетния им час, когато коварната болест ги изтръгваше от живота. Аз се докоснах до тяхната трагедия и си спомням всяко лице и всяко име на страдалците.” 

Състоянието на д-р Брантли се подобрява благодарение на ново лекарство, създадено в лабораториите на биотехническата фирма “Mapp Biopharmaceutical Inc.” в Сан Диего. Експерименталното му име е ZMapp. Досега то не е било изпробвано за лечение на хора. Но е показало добри резултати при тестове с маймуни.

ZMapp обаче нямаше да е факт, ако не беше научното постижение на германската фирма “Icon Genetics”, става известно сега. Нейната централа е в град Хале, федерална провинция Саксония-Анхалт. Точно там са били създадени антитела, които борят вируса ебола.

Малко предистория: Световни учени са атакували мишки с ебола. В техния организъм се образуват антитела. След това се изолират клетки и се преобразуват по специален метод така, че да наподобяват човешки антитела. Точно на тази база стъпват германците от института “Icon Genetics”. Те разработват специална технология, чрез която антителата се вкарват с бактерии, чиито вид засега се пази в тайна, в свежи тютюневи листа. Точно тези листа започват да произвеждат антитела за серума срещу ебола.
Тютюневите листа имат и друго предимство – в тях могат да се произведат далеч повече антитела, отколкото при опитни животни.

Медикаментът, създаден от американците на базата на германския серум обаче все още не може да се прилага повсеместно. Предстоят години на изпитания, както и на проучване на страничните действия. Сегашното му прилагане спрямо д-р Бантли и върху сънародничката му, мисионерката Нанси Райтбол, е станало със специално разрешение.

Райтбол също заболя в Сиера Леоне и ден след д-р Брантли бе транспортирана до Атланта. Според лекуващите лекари тя вече вървяла към подобрение и дори е възвърнала апетита си. Съпругът й Дейвид, който все още е в Либерия, каза, че тя дори си е поискала от любимата марка кафе.

“Не вярвам, че бихме могли да твърдим, че Нанси се е спасила. Бих се изразил така – тя е в добри ръце и получава необходимите грижи”, казва предпазливо Дейвид Райтбол.

Но докато съпругата му и д-р Брантли вървят към оздравяване, изгледите това да се случи и при стотиците повалени от ебола в Африка са минимални.