Частите на Северния флот на Русия разкрили и изгонили от руски води американска подводница, съобщава агенция Интерфакс. Това е съобщил на журналисти днес сутринта високопоставен представителна Главния щаб на Източния морски флот.

Дежурните засекли на 7 август подводната лодка, за която се смята, че е от клас "Вирджиния", във водите на Русия в Баренцово море. Тутакси към мястото били изпратени специални групи за борба с подводници, включително самолет Ил-38. Руските военни се свързали с началника на американската подводница и след 27 минутен разговор машината се отправила към открито море. До влизането в международни води тя била следена от руските военни експерти.

Американските атомни ударни подводници от клас "Вирджиния" са общо шест. Четири от тях "Калифорния", "Хавай", "Тексас" и "Северна Каролина" са в базата Пърл Харбър на Хавайските острови. Всяка една от тях струва около 2,5 млрд. долара и се предвижда да бъдат построени още 24 единици, които да заменят по-стария клас "Лос Анджелис".

"Вирджиния" има водоизместимост от 7800 тона и е дълга около 115 метра. Екипажът е от 134 души. Подводницата може да се потапя на дълбочина до 250 м и да развива скорост от 25 възела, или 46 км/ч. Въоръжена е с торпеда и крилати ракети "Томахоук". Интересното е, че тези подводни съдове нямат класически перископи, а са оборудвани със специална цифрово-електронна апаратура.